Streep door uitbreiding supermarkten in Leek: 'Dit is heel wrang'

Robert Hollard woont pal tegenover het Grootwinkelplein van Leek. ,,Dubbel gevoel... Foto: DvhN/Koos Bijlsma

Vijf omgevingsvergunningen die de gemeente Westerkwartier heeft verstrekt voor (ver)bouwactiviteiten op het Grootwinkelplein even buiten Leek zijn door de rechtbank vernietigd.

Het gaat om uitbreidingen van het bedrijf Welkoop, dat nu nog op een noodlocatie zit, u en de supermarkten Jumbo en Aldi. De gemeente had hieraan mee willen werken. Dat zit zes gezinnen die wonen aan de Oldebertweg aan de overkant dwars. Zij ondervinden veel geluidsoverlast van de supermarkten en vinden dat hun uitzicht wordt verstoord. Buurman Eelco Hofman die een autobedrijf runt, sluit zich aan bij deze bezwaren. Zij stapten samen begin dit jaar naar de rechtbank om de vergunningen aan te vechten.

‘In strijd met eigen beleid’

Door de uitbreiding van de supermarkten toe te staan, handelt de gemeente volgens de omwonenden in strijd met het eigen beleid dat erop gericht is winkels in de dorpscentra te concentreren. Ondernemer Hofman ijvert al jarenlang voor de verkoop van zijn pand aan een andere supermarktketen. De gemeente houdt dit tegen. Dan geeft het geen pas, meent Hofman, om mee te werken aan grootschalige uitbreidingen van Jumbo en Aldi.

Parkeerplaatsen

Deze bezwaren wijst de rechter af. Volgens de rechtbank staat het bestemmingsplan van het Grootwinkelplein de uitbreidingen toe. Toch zijn de omgevingsvergunningen vernietigd. Dat heeft te maken met het aantal parkeerplaatsen dat na de uitbreiding wordt gerealiseerd. Nu telt het Grootwinkelplein 454 parkeerplaatsen. Daar komen 119 plekken bij. Op grond van het aantal vierkante meters bebouwd oppervlak becijferden de omwonenden dat er 567 parkeerplaatsen in totaal nodig zijn. De ruimte voor de aanleg van nog eens 40 tot 50 extra parkeerplaatsen ontbreekt, vindt overbuurman Robert Hollard. Op grond hiervan had de gemeente in zijn ogen nooit toestemming mogen verlenen voor grootschalige uitbreiding van de winkels.

‘Onbehoorlijk bestuur’

Hollard heeft naar eigen zeggen een dubbel gevoel over de uitspraak van de rechtbank: ,,Op alle fronten is de gemeente voorbijgegaan aan de belangen van de omwonenden. Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur. Dat de gemeente nu haar huiswerk moet overdoen, is prachtig. Maar voordat de vergunningverlening in kannen en kruiken is, zijn we anderhalf jaar verder. De nieuwe Jumbo is al een aantal weken open en de voorbereidingen voor de bouw van Aldi zijn reeds begonnen. Als alle winkels straks volop draaien op de nieuwe locaties draait de rechtbank naar mijn overtuiging de zaken niet meer terug. Dan staan we als omwonenden alsnog met lege handen. Heel wrang vind ik dat.’’Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu