Strijd om aandelen Wereldbazar en Spa World gestreden. Nieuwe directeur schermt met nieuwe investeerder

De interne strijd bij De Wereldbazar en Spa World lijkt gestreden. Projectleider Sedat Güren is de nieuwe directeur en enige aandeelhouder van De Wereldbazar Holding BV. Hij schermt met een nieuwe investeerder en wil zo snel mogelijk bouwen in Bad Nieuweschans.

De nieuwe directeur Sedat Güren in het door brand en vandalisme geteisterde pand van De Wereldbazar O.G. BV. Op deze plek moet de komende jaren Spa World verrijzen.

De nieuwe directeur Sedat Güren in het door brand en vandalisme geteisterde pand van De Wereldbazar O.G. BV. Op deze plek moet de komende jaren Spa World verrijzen. Arnoud Bodde/DVHN

Deze weken wordt asbest verwijderd uit het kantoorgebouw van het bedrijf aan de Hamdijk in Bad Nieuweschans. In februari woedde twee keer brand in het pand.

Dat pand wordt gesloopt, het terrein wordt bouwrijp gemaakt en na het aanvragen van een bouwvergunning hoopt Güren in het voorjaar van 2021 te kunnen beginnen met de bouw van Spa World, een nieuw zorg- en kuuroord in het grensdorp. Dat moet in 2022 klaar zijn.

Als dit eerste project goed loopt, hoopt hij ook met De Wereldbazar aan de slag te kunnen, de overdekte markt langs het water van de Rensel in Winschoten.

De Wereldbazar had toch torenhoge schulden?

Güren zegt met de drie miljoeneninvesteerders van het eerste uur een regeling te hebben getroffen. ,,Openstaande schulden worden zo snel mogelijk afgelost en met een nieuwe investeerder gaan we deze nieuwe fase in’’, zegt Güren.

Een van die vroege investeerders is Alex de Groot uit Emmen. ,,Ik ben blij dat de interne strijd is opgelost’’, zegt hij.

,,Het moet allemaal nog wel op papier worden gezet, maar in principe heeft Jimmy (de veelgebruikte bijnaam van Güren, red.) het nu netjes met ons afgehandeld. Wij worden afbetaald, hebben een klein beetje moeten schipperen met de rente, maar het is netjes zo. Ik hoop dat hij het project met een nieuwe investering van de grond krijgt. Ondanks dat het zo lang heeft geduurd, heb ik altijd vertouwen gehouden in deze projecten.’’

En wat is er gebeurd met de vorige directeur?

Gürens voormalige levenspartner Petra van Gaanderen is van het toneel verdwenen. Ze was jarenlang directeur van de overkoepelende BV van de twee grote projecten waar al veertien jaar over wordt gesproken in Oost-Groningen. ,,Het klopt dat ik geen directeur meer ben. Meer kan ik er niet over zeggen’’, reageert Van Gaanderen.

Güren deed eind 2019 aangifte van identiteitsfraude en valsheid in geschrifte tegen Van Gaanderen. Zijn zou hem valselijk zijn aandelen (vijftig procent op dat moment) afhandig hebben gemaakt. Hij zette ook stappen tegen de bij die overdracht betrokken kandidaat-notaris van Trip Advocaten en Notarissen. Maar in de afgelopen weken is alles buiten de rechtbank geregeld, vertelt Güren.

,,Alle aandelen zijn aan mij overgedragen en ik heb alle rechtszaken ingetrokken. Ook tegen Trip onderneem ik geen stappen meer’’, aldus Güren.

Komt na veertien jaar eindelijk iets van de grond?

De nieuwe directeur wil binnenkort om tafel met de gemeente Oldambt en met de eigenaar van Thermen, het bestaande kuuroord in Bad Nieuweschans. ,,Ik hoop dat ik kan bijdragen aan het aantrekken van toerisme in de regio’’, zegt Güren.

,,We moeten dat samen doen, geen concurrenten van elkaar zijn. We zijn al veertien jaar bezig, het wordt tijd om eindelijk te bouwen. Hoe zeggen de mensen dat in Groningen? Eerst zien, dan geloven, toch? Ik moet de komende maanden eerst maar eens laten zien dat dat wat ik zeg ook gebeurt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu