Strijd om winkels Sontplein in Groningen: rechter is weer aan zet

Mogen beddenwinkels, tapijtreuzen en zaken als Action of Big Bazar zich vestigen aan het Groninger Sontplein? Binnen een maand velt de bestuursrechter het vonnis.

Het Sontplein in vogelvlucht op archiefbeeld uit 2009. Foto: Jaspar Moulijn

Het Sontplein in vogelvlucht op archiefbeeld uit 2009. Foto: Jaspar Moulijn

De gemeente en de Stichting Exploitatie Winkelpark Somntplein (SEWS) troffen elkaar begin deze maand voor de rechter in Groningen. Inzet: de vestiging van vijf winkels (Beddenreus, Beter Bed, CarpetRight, Action en Big Bazar) op het Sontplein.

Ahold wilde een supermarkt

Een plein dat hard op weg is het juridisch meest bediscussieerde stukje Groningen te worden.

Ahold wilde er jarenlang een supermarkt vestigen. Maar de grootgrutter vond steeds de gemeente en vervolgens de rechter op zijn weg. Nu zegt de gemeente nee tegen vijf winkels die SEWS er wil huisvesten. Opmaat voor een nieuwe rechtzaak.

Is de binnenstad vol?

In die zaak deed zich begin februari een opvallende kwestie voor. Waar SEWS aanvoerde dat er voor bedden- en tapijtzaken amper ruimte is in de Groninger binnenstad, zei de gemeente dat er plek genoeg is.

Saillant, omdat de gemeente eind vorig jaar zelf het goede nieuws communiceerde dat de leegstand in de binnenstad met 2,8 procent historisch laag is (5 procent in de hele stad).

Dat beeld komt overeen met bevindingen van onafhankelijke bureaus als Locatus en BRO. Die noteerden vorig jaar een leegstand in Groningen van 4,3 procent (Locatus) en 3,6 procent (BRO).

Action wil ook naar ‘oude’ V&D

Wel staan er in de Groninger binnenstad twee grote zaken al geruime tijd leeg: de Faun (hoek Zuiderdiep/Herestraat) en V&D op de Grote Markt. Voor dat laatste pand heeft overigens opnieuw Action aangegeven dat ze er, naast Sontplein, een vestiging wil onderbrengen.

Vorige maand diende Action op basis van gewijzigde omstandigheden een nieuwe vergunningaanvraag in voor het Sontplein. De gewijzigde omstandigheid is dat de winkel ook naar ‘V&D’ wil.

Op het Sontplein zijn graafmachines en bouwvakkers hard aan het werk om oude gebouwen gereed te maken voor nieuwe gebruikers.

Projectontwikkelaar Aprisco vestigt in de voormalige Praxis een Decathlon en Kwantum. SEWS brengt zaken als Jysk, Pets Place Boerenbond, Goossens, Intertoys en VR Arcade naar het gebied.

Gemeente: SEWS wilde alles

Maar de vijf andere zaken mogen niet. Voor de bestuursrechter maakte de gemeente duidelijk dat SEWS nooit echt een heldere vergunning heeft aangevraagd.

‘SEWS wilde alles wat mogelijk was, pas later werd duidelijk wat er allemaal zou komen. De gemeente kon daarin niet meegaan. Hadden we de namen van deze winkels eerder geweten, hadden we meteen nee gezegd’.

In achtereenvolgens een structuurvisie, Bouwstenennotitie en uiteindelijk Masterplan is Groningen bezig het Sontplein flink op te knappen. Vanuit het noordoosten moet het dé entree van de stad worden.

Een winkelgebied, dat de binnenstad aanvult, niet beconcurreert, is de gemeentelijke visie. Sontpleinwinkels moeten daarom een minimale oppervlakte hebben van 1500 meter. Bepaalde branches, zoals huishoudelijk, zijn niet toegestaan.

 

SEWS: Gemeente voegt later nieuwe regels toe

SEWS vindt dat de gemeente spelregels tijdens het spel heeft veranderd. De eerste vergunning werd aangevraagd onder het regime van de Bouwstenennotitie. Regels over voorschriften en branchering zouden later zijn toegevoegd in het Masterplan. Bovendien, zegt de projectontwikkelaar, zijn er in persoonlijke gesprekken toezeggingen gedaan.

Niet waar, aldus de gemeente. Er zijn geen toezeggingen gedaan. Als die indruk is ontstaan, berust dat op een misverstand. ‘Al in de structuurvisie was daarnaast sprake van een minimale omvang’.

Hoe zit het bij Ikea?

Zelfs over de horeca in het gebied zijn gemeente en SEWS het niet eens. ‘Er is een vergunning aangevraagd voor 500 vierkante meter horeca’, zegt de gemeente. ‘Kleine horecacorners bij winkels zijn toegestaan. Maar hier is niet duidelijk waar het precies om gaat dus moeten we wel uitgaan van een zelfstandige horecagelegenheid. Dat kan niet, dus moeten we afwijzen’.

Onzin, pareert SEWS. De gemeente heeft als het gaat om horeca volop regels. Daar moeten we ons aan houden. Doen we dat niet, heeft de gemeente gereedschappen genoeg om ons te dwingen dat wel te doen. ‘We vragen ons daarbij wel af hoe het zit met de horeca in Ikea’.

De strijd om het Sontplein is nog lang niet gestreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu