Strop voor grasverwerker

Foto Archief DvhN / ANP ANP

De vestiging van het grasverwerkende bedrijf HarvestaGG in Ter Apelkanaal staat op losse schroeven. De beoogde grond voor de vestiging kan niet gekocht worden.

De vestiging van het grasverwerkende bedrijf HarvestaGG in Ter Apelkanaal staat op losse schroeven. De beoogde grond voor de vestiging kan niet gekocht worden.

HarvestaGG verwerkt gras tot biobrandstof voor vrachtwagens, veevoeder en een soort kunstmest. Het bedrijf, met het hoofdkwartier in Lelystad, wil voor die verwerking een zogenoemde Green Goods Farm bouwen op het bedrijventerrein Zuid-Groningen in Ter Apelkanaal. Het gras voor het productieproces zou geleverd moeten worden door ongeveer tweehonderd boeren uit de regio.

Toch niet
De provincie Groningen die de vergunning moet verlenen, reageerde vorig jaar positief. De gemeente Vlagtwedde zette daarna ook het licht op groen. De grond waarop de Farm gebouwd had moeten worden, is van aardappelmeelverwerker Avebe. Die heeft ook een vestiging op het bedrijventerrein.

Maar Avebe heeft nu laten weten de grond toch niet te willen verkopen. En dat betekent dat de Green Goods Farm daar niet kan komen. ,,Dat heeft tot gevolg dat we nu met HarvestaGG om tafel zitten en kijken of het zich elders op het bedrijventerrein kan vestigen'', zegt wethouder Seine Lok (CDA) van de gemeente Vlagtwedde.

Voldoende ruimte
Op dat terrein liggen nog vele hectares grond waarover de gemeente zeggenschap heeft. Er is dus voldoende ruimte voor HarvestaGG. ,,Maar we moeten natuurlijk wel goed bekijken wat de gevolgen van een andere vestigingsplek voor de omwonenden zijn en voor andere bedrijven die daar zitten'', zegt Lok.

Vertraging
Als die gevolgen binnen de wettelijke regels blijven, kan HarvestaGG zich elders op het terrein vestigen. ,,Maar dan moet wel de hele procedure voor de vergunning opnieuw worden gestart'', zegt Lok. ,,En dat betekent natuurlijk vertraging.''

Volgens directeur Jan-Cees Vogelaar van HarvestaGG bedraagt die vertraging zeker een jaar. ,,We hadden in 2017 met de productie willen beginnen, maar het wordt nu 2018. Dat betekent een enorme financiële strop, van vele tonnen. We moeten immers allerlei onderzoeken opnieuw uitvoeren. We moeten nu ook afwachten of de provincie en de gemeenteraad weer toestemming geven.''

Verrassing
Vogelaar zegt dat het besluit van Avebe om niet te verkopen, als een volslagen verrassing kwam. ,,Alles was al geregeld en toen kregen we dit bericht. Ik had daar absoluut niet op gerekend.''

Avebe-woordvoerster Janet Katerberg zegt dat het bedrijf van de grondverkoop heeft afgezien omdat het zichzelf geen beperkingen wil opleggen in de eigen bedrijfsvoering en eventuele toekomstige ontwikkelingen op het bedrijventerrein.

Nieuws

Meest gelezen

menu