We komen alleen goed voor de dag in het kampioenschap 'kop in 't zand steken' | column Louis van Kelckhoven

Louis van Kelckhoven

Louis van Kelckhoven Foto: Duncan Wijting

De ellende houdt maar niet op. Het schaamrood van het debacle dat EK voetbal heet is amper van onze wangen verdwenen, of Dafne Schippers worstelt met haar vorm. Je bent atlete of niet. Jan Rot maakt publiekelijk bekend dat hij ongeneeslijk ziek is en geen van de drie kandidaten van De Slimste Mens kent de betekenis van het woord ‘matineus’ .

Die zinderende festivalzomer, de van regeringswege toegezegde Summer of Love , wordt ons door de neus geboord. Wel zet het demissionaire kabinet alle Europese landen op groen. De boodschap is duidelijk: in Den Haag is men ons liever kwijt dan rijk. Je ziet maar óf en hóe je Nederland weer binnen komt.

De gretigheid waarmee onze medelanders zich over de landsgrenzen storten is verbazingwekkend. En dat terwijl de ene helft van het aardoppervlak in brand staat en de andere helft het hoofd nauwelijks boven water houdt.

‘Alle ellende op de wereld wordt veroorzaakt doordat mensen niet gewoon thuis kunnen blijven’, wist een Franse filosoof al in de zeventiende eeuw.

Moeder Aarde wordt overvraagd, maar haar overbeweeglijke kinderen houden zich Oostindisch doof. Terwijl de les van de coronapandemie zou mogen zijn dat het allemaal wel wat minder mag. Minder kopen, minder reizen, meer thuisblijven.

Vooralsnog is het enige kampioenschap waarop wij Nederlanders in de sportzomer van 2021 nog een beetje goed voor de dag komen, dat van de kop in het zand steken. Wij zijn een volk van struisvogels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu