Student loopt marathon vrijwel ongetraind

FOTO: JAN ZEEMAN

Eerstejaars student Jouke Rijpkema (18) uit Groningen stapt vandaag op het vliegtuig naar Athene. Hij doet daar zondag mee aan de moeder aller marathons. Vrijwel zonder voorbereiding rent hij de 42 kilometer mee.

De hele faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen rept erover en vraagt zich af hoe hij de tocht in hemelsnaam gaat volbrengen. Jouke zelf is er tamelijk ontspannen onder. ,,Je hebt acht uur om ’m uit te lopen. Desnoods wandel ik ‘m, of kom ik kruipend over de eindstreep. Daarna heb ik in elk geval iets te vieren’’, zo ziet hij zijn vooruitzichten zonnig tegemoet.

Ontstaan idee

Al even vrolijk ontstond het idee voor zijn deelname aan de marathon. Dat was eind augustus, toen hij als kersverse student op een feestje was; een housewarming, verjaardag en kennismaking met Groningen ineen zo omschrijft hij het feest. Op zeker moment, laat het na middernacht geweest zijn, kwam het gesprek op het Stadspark. Een mooie plek om hard te lopen, zo oordeelden enkele feestgangers.

,,Als ik begin met hardlopen, dan doe ik het gelijk goed. Dan loop ik de marathon’’, deed Jouke een duit in het zakje. ,,Oké, daar hou ik je aan’’, klonk het uit meerdere kelen en voor twee kratjes bier, zo spraken de studenten af, zou Jouke een marathon lopen. Ze logden direct in op internet om een goeie marathon uit te kiezen. Het werd die van Athene. ,,We hebben allemaal gymnasium gedaan en de marathon van Athene is natuurlijk dé marathon. Daar issie ontstaan!’’, zegt Jouke.

Jouke schreef zich diezelfde nacht nog in. Nee, hij had niet veel gedronken.

Schema

De volgende ochtend ging hij direct hardlopen. Vijf kilometer. ,,Dat vond ik best ver.’’ Hij zette een schema in elkaar dat hem verplichtte vier keer per week te trainen. In twee maanden tijd zou hij dan klaar zijn voor de marathon. ,,Maar de eerste maand kwam er weinig van omdat ik allemaal introductiefeestjes had.’’ Veel sportervaring heeft Jouke evenmin. Hij surft graag, verder houdt hij van gitaar spelen, met andere mensen afspreken en muziek luisteren.

Intussen is hij zo ver met trainen dat hij eenmaal een parcours van dertig kilometer heeft afgelegd. Via het Stadspark naar Haren en via Peize terug naar de stad. Dat viel niet mee, blikt hij terug. ,,Thuis ben ik neergeploft, ik heb fristi gedronken en later heeft mijn huisgenoot twee pizza’s besteld. Die heb ik weggegeten, ik heb gedoucht en de dag erna was ik weer topfit.’’

Zondag is het zo ver. Jouke heeft zijn vader zo ver gekregen ook mee te lopen. Rijpkema senior is zo mogelijk nog ongetrainder dan zijn zoon. ,,Jazeker verklaart iedereen ons voor gek, dat is juist een grote drive om te laten zien dat we het wel kunnen’’, besluit Jouke.

Ongezond

Oud-marathonloper Gerard Nijboer wenst Jouke alle succes, maar hij juicht het avontuur niet toe. ,,Het is niet gezond, het geeft wel een kick. Als hij in een rustig sjokpasje loopt, kan hij het wel halen.’’ Volgens Nijboer trainen absolute toplopers wel tien jaar om een excellente marathon te lopen. ,,Ook een training van een jaar voor een marathon is bij lange na niet genoeg. Of je moet uit Keniaans hout zijn gesneden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu