Student ontwerpt winnende sticker voor fietsparkeerprobleem

FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Willem van Althuis (23) uit Leeuwarden kwam naar Groningen om zijn studie mobiliteit af te ronden met een stage bij de provincie. Hij keert terug als ‘filmster’.

Van Althuis won de fietsbattle waarmee de afdeling Groningen van de Fietsersbond haar 40-jarig bestaan viert. De wedstrijd moest een oplossing opleveren voor het fietsparkeerprobleem in binnensteden.

Première

Als beloning is een film van het winnende idee gemaakt met bedenker Van Althuis in een van de hoofdrollen. Woensdagavond is de première bij het lustrumfeest in De Holm.

,,Ik speel een jongen die het fietsparkeerprobleem in Groningen ziet en doe de voice-over’’, zegt Van Althuis. Hij is blij verrast door de prijs. ,,Ik aarzelde eerst om mee te doen, maar nu vind ik het natuurlijk heel leuk. Het sluit ook helemaal aan bij mijn studie aan de NHL. Ik volgde laatst een minor Verkeersgedrag die precies bij mijn oplossing past.’’

In de binnenstad van Groningen slingeren op drukke dagen veel fietsen rond. Dwars op de stoep, bovenop geleidestroken voor blinden, voor winkeldeuren. Of iemand anders er langs kan, doet er niet toe.

Gekkenhuis

Bezoekers kijken zeker op zaterdagen hun ogen uit in het ‘gekkenhuis’ . Fietsen gaan nog net niet mee naar binnen, de supermarkt in. Zelfs straten (de Stoeldraaiersstraat) wordt soms compleet afgesloten met geparkeerde fietsen op de stoep van de Vismarkt.

Van Althuis herkende het probleem aanvankelijk niet. ,,Dat komt omdat ik er zelf weinig last van heb. Als een fiets in de weg staat, kan ik er altijd wel omheen. Voor andere jongeren geldt hetzelfde. Het moet even tot je doordringen dat het voor andere mensen wel heel lastig is. Bij de Primark gaat het goed dankzij de fietsstewards, maar als die straks weg zijn... Ik weet het niet.’’

Oplossing

Hij bedacht een simpele oplossing: een sticker met tekst en uitleg en het vriendelijke verzoek om voortaan een betere plek te zoeken. ,,Maar niet een standaard sticker voor alle fietsen. Je moet er persoonlijke kaart van maken van mensen die er echt last van hebben. Invaliden, vuilnismannen, ouderen met een rollator kunnen zelf zo’n persoonlijke sticker plakken. ‘Ik had last van je fiets. Zou je hem voortaan misschien in de stalling kunnen zetten’. Was getekend: de ambulancemedewerker of de bewoner van deze straat. Dan is het voor de parkeerder geen ver van z’n bed show meer.’’

Aan de wedstrijd deden 22 studenten(groepjes) mee. Drie mochten hun idee pitchen voor een vakjury. De tweede prijs was voor Maxime van Raaij, voor een app om zwerffietsen te registreren met foto’s. Bart-Peter Smit, Chris van Laar en Daan Doornbos wonnen de derde prijs met een chip om fietsen te registreren.

Nieuws

Meest gelezen

menu