Studenten Noorderpoort ontwerpen Tiny Village voor Stadskanaal

Zo moeten de tinyhouses op het Philipsterrein in Stadskanaal er uit komen te zien Bron: Sayan Nagalingam/Noorderpoort

Jeugd in Stadskanaal houden? Bouw twintig zelfvoorzienende en toekomstbestendige mini-huisjes op het oude Philipsterrein. Sayan Nagalingam (20) en Erwin Bos (19) zijn enthousiast over hun idee om het dorp leefbaar te houden in de toekomst.

Beide zijn derdejaars studenten bouwkunde aan het Noorderpoort in Stadskanaal. Ze werden uitgedaagd door het landelijk initiatief Smart Circulair om een vernieuwend en circulair idee te bedenken, vertellen ze in een videogesprek. ‘Vind een opdrachtgever en bedenk een toekomstige, duurzame woonvorm’ was de strekking van de prijsvraag.

Nagalingam, Bos en acht medestudenten vonden een partner in Lefier („die zijn erg enthousiast”) en de gemeente, die het Philipsterrein aanwees om het plan op te visualiseren.

Suwotec en HempFlax

Nagalingam en zijn medestudenten kwamen snel op het idee om twintig piepkleine huisjes van slecht enkele tientallen vierkante meters op het Philipsterrein te verspreiden. Via een reeks gastdocenten kwamen allerlei ideeën samen. Van de batterijen van Suwotec, de expertise van De Groot Planontwikkeling tot de bouwmaterialen van HempFlax. Nu ligt er een basisontwerp.

„Het wordt klein, maar wel zo ingedeeld dat het comfortabel wonen wordt.” In principe moeten de huisjes off-grid gebouwd worden. Dat betekent zonder aangesloten te zijn op het elektriciteit- en waternetwerk. Daarvoor zullen de huisjes afhankelijk zijn van onder meer zonnepanelen en een kleine ecologische voetafdruk achterlaten.

Remedie tegen leegloop?

Er zal zeker vraag naar zijn, denken de studenten. „Stadskanaal loopt leeg”, ziet Nagalingam. De derdejaars bouwkundestudent ziet leeftijdsgenoten naar de stad trekken en de gemeente vergrijzen. „Als je gaat studeren kun je kiezen: of op kamers of iedere dag een uur in de bus.” Bos knikt instemmend. Op kamers in Groningen is relatief duur.

Het team denkt dat het een ideale en toekomstbestendige plek wordt voor starters met een klein budget. De huisjes worden opgebouwd uit ‘modules’, een soort LEGOblokjes die makkelijk in elkaar te klikken zijn waardoor het eenvoudig uit te breiden is als de gezinssituatie bijvoorbeeld verandert. Ook moet er een gemeenschappelijke ruimte komen voor visite, vertelt Bos.

‘De prijs is het realiseren’

Het is allemaal hartstikke nieuw voor het veendorp, zien de studenten. „We weten dat we een hoop problemen kunnen tegenkomen, maar we gaan echt proberen om er iets moois neer te zetten”, zegt Nagalingam. „Ik vind het een eer om dit te mogen doen. Ik ben hier opgegroeid en ik heb altijd al architect willen worden.” De wedstrijd van Smart Circulair winnen zou leuk zijn, maar: „de echte prijs is als het echt is gerealiseerd.”

De gemeente Stadskanaal laat weten op de hoogte te zijn van de prijsvraag, maar voorlopig wordt nog niet gesproken over realisatie van het project, laat een woordvoerder weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu