Studenten Noorderpoort in Stadskanaal winnen prijs voor meest duurzame bouwidee

Zo moeten de tinyhouses op het Philipsterrein in Stadskanaal er uit komen te zien Bron: Sayan Nagalingam/Noorderpoort

Studenten van het Noorderpoort in Stadskanaal hebben het beste duurzame bouwplan bedacht volgens het publiek. Zij mochten woensdag de publieksprijs van 1000 euro ophalen in het Gelderse Lunteren.

De bouw- en ontwerpprijs werd uitgereikt aan het team met het meest innovatieve, duurzame en circulaire idee. De studenten onder aanvoering van Sayan Nagalingam en Erwin Bos bedachten een dorpje van piepkleine ‘tiny houses’, op het oude Philipsterrein in het kanaaldorp.

In het plan zouden de huisjes gebouwd worden met duurzame materialen, zoals van de batterijen van Suwotec en de bouwmaterialen van HempFlax. Daarbij krijgen ze hulp van de expertise van De Groot Planontwikkeling. Extra innovatief was de mogelijkheid tot uitbreiding. De huisjes bestaan uit een soort bouwstenen die als LEGO-blokjes uitgebouwd kunnen worden.

Doorzetten ondanks tegenslag

Volgens de studenten kan het plan helpen om studenten en starters op de woningmarkt een goedkope woning aan te bieden, die op termijn uit te bouwen is. Ruim vierduizend stemmers vonden dat de mbo-studenten bouwkunde het beste idee hadden. „We zijn heel blij dat Stadskanaal en heel Groningen zo achter het plan stond”, zegt Sayan Nagalingam na afloop.

De winnaars zijn bovendien blij dat ze het project hebben afgemaakt, ondanks een ferme tegenslag. Twee van hun klasgenoten waren na de aftrap van het project namelijk betrokken bij een zwaar ongeluk. Nagalingam hoopt dat het project ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt: „Het ligt nu in de handen van Lefier, wij hopen wel dat het er komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Duurzaamheid
menu