Studenten kleden beelden in Groningen aan met rode kleding als protest tegen 'karige compensatie' leenstelsel

Foto: ANP.

Beelden in studentensteden Groningen, Zwolle, Amsterdam en Nijmegen krijgen donderdag rode kleding aangetrokken door studenten die protesteren ‘tegen het ontbreken van een goede compensatie voor de leenstelselgeneratie, in het gepresenteerde regeerakkoord’.

Dat meldt FNV Young & United.

‘De plannen in het regeerakkoord over de afschaffing van het leenstelsel gaan de studenten niet ver genoeg. Ze zijn boos over de karige compensatie voor de studenten die zich jarenlang in de schulden hebben moeten steken om te kunnen studeren. Er wordt slechts 1 miljard voor uitgetrokken.’

‘Toekomst verkloot’

De beelden krijgen felrode kleding aan en worden daarmee omgetoverd tot ‘partners van verzet’, schrijft FNV. ‘De rode kleding verwijst naar de veel gebruikte leus bij eerdere studentenacties tegen het leenstelsel: Studenten in het rood, onze toekomst wordt verkloot.’

Huidige generatie vergeten

Alina Danii Bijl, voorzitter FNV Young & United: ,,Het is mooi dat de nieuwe generatie studenten vanaf 2023 weer een basisbeurs krijgt, en dat ze niet zoals de huidige generatie studenten opgezadeld wordt met torenhoge schulden als gevolg van het leenstelsel. Maar we missen plannen om de leenstelselgeneratie voldoende te compenseren. Zij mogen niet met de gebakken peren blijven zitten”.

‘Heel magere compensatie’

De miljard euro die wordt vrijgemaakt om studenten te compenseren levert volgens Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ‘een heel magere compensatie van hooguit een paar duizend euro per student op’. ,,Dat zet de leenstelselgeneratie echt op een tien-nul achterstand ten opzichte van de generaties vóór en na het leenstelsel.”

#NietMijnSchuld

De actie van donderdag is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de LSVb. In februari lanceerden de beide bonden de Nationale Schuldenteller, waarop de totale studieschuld van studenten te zien is.

Nieuws

Meest gelezen

menu