Studenten maken plaats voor stellen: overlast Rikkers Lubberhuis voorbij

Voormalig zorgcentrum Rikkers-Lubbershuis aan de Heresingel in Groningen is niet langer een (internationaal) studentenhuis, maar gaat verder als appartementencomplex, omwonenden zijn opgelucht. Foto: Archief Peter Wassing

Aan de overlast rond het Rikkers Lubbershuis in Groningen lijkt een eind gekomen nu 56 studentenkamers plaats hebben gemaakt voor 28 huurappartementen.

Omwonenden reageren opgelucht. Zij stapten bijna anderhalf jaar geleden naar de rechter toen het voormalig zorgcentrum op de hoek van de Heresingel en Verlengde Oosterstraat een nieuwe bestemming kreeg als kamerverhuurbedrijf. De internationale studenten die er introkken, zorgden voor overlast met onder meer nachtelijke tuinfeestjes.

Laatste studenten eind juni verhuisd

Na juridische stappen haalde de gemeente Groningen vorig jaar een streep door de vergunning voor de kamerverhuur. Aanvankelijk konden de studenten nog tot het eind van het collegejaar blijven, maar eind juni vertrokken de laatste bewoners. Sindsdien zijn de 56 kamers heringedeeld tot 28 tweekamerappartementen en verdwenen de gemeenschappelijke ruimtes.

Ook de voornaamste bron van overlast is weggenomen, zegt omwonende Truus van de Brink-Havinga, woordvoerder van de vereniging van eigenaren van het aangrenzende appartementencomplex aan de Verlengde Oosterstraat. De tuin is afgesloten voor de huurders en wordt dus niet meer gebruikt als rook- en verzamelplek en fietsenstalling.

‘Leven werd ons zuur gemaakt, nu is het weer netjes’

Met de komst van werkende stellen en jonge gezinnen is de overlast verdwenen, stelt Van de Brink vast. ,,Het is jammer dat we ervoor naar de rechter moesten, maar wij zijn blij met het resultaat. Het leven werd ons zuur gemaakt, nu is het gewoon netjes. Wij hebben geen moeite met buren als ze zich maar als normale huurders gedragen.’’

De koerswijziging loopt volgens de omwonenden vooruit op een blijvende verbouwing tot appartementengebouw. Daaraan wordt inmiddels gewerkt in een van de drie panden die samen het Rikkers Lubbershuis vormen. Vooral voor het hoekpand heeft dat veel voeten in aarde omdat het om een Rijksmonument gaat.

Blijvende verbouwing tot appartementen volgt nog

Pas als de eigenaar rond is met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kan hij volgens Van de Brink een nieuwe vergunning bij de gemeente aanvragen voor de verhuur als individuele appartementen. ,,Wij hebben er vertrouwen in dat dat goed komt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu