Studenten op het overvolle Stadsstrand in Groningen hebben geen lak aan corona, ze 'vergeten het gewoon'

Studenten maken zich weinig zorgen over besmetting met corona. Een ‘weekje ziek’ en daar is de kous mee af, blijkt uit een rondgang op het Stadsstrand in Groningen.

Studenten maken zich weinig zorgen om corona te krijgen in de buitenlucht, bleek tijdens een rondgang op het Stadsstrand in Groningen, waar het de afgelopen dagen erg druk was.

Studenten maken zich weinig zorgen om corona te krijgen in de buitenlucht, bleek tijdens een rondgang op het Stadsstrand in Groningen, waar het de afgelopen dagen erg druk was. Foto: Geert Job Sevink/archief 15 september

Het is woensdag veel rustiger dan het de afgelopen dagen was. Dinsdag was het er nog afgeladen vol met studenten. Een van hen was Jip (21). „Ik was verbaasd dat het zo druk was.” Toch is ze gebleven, bang om corona te krijgen is ze niet.

Het zijn haar huisgenoot en eerstejaars studiegenoten met wie ze van het nazomers weer geniet. De anderhalve meter wordt niet nageleefd, eigenlijk bij niemand op het strandje. „We zitten allemaal bij elkaar op de studie en kennen elkaar goed genoeg.” Als één van hen vermoedt corona te hebben, dan verwachten ze van elkaar dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en thuisblijven.

Het is logisch dat het zo druk was met het hete weer. „Groningen is nu eenmaal een studentenstad, het sociale is heel belangrijk. Misschien zou het dat niet moeten zijn, maar het is het wel.”

Corona? Ze vergeten het gewoon

De studenten hebben er geen 'schijt' aan, maar 'ze vergeten het gewoon', zegt Jip. Ze heeft zich niet onveilig of onprettig gevoeld bij de drukte. Meer handhaving zou kunnen, maar niet in de vorm van boetes. „Het zou beter zijn om te helpen herinneren.”

Alsjeblieft niet meer controle, zeggen drie studenten die ook op het strand lagen. Ze willen niet met hun naam in de krant. „Heb je dat gezeik hier straks ook.” In de zomer fietsten regelmatig boa’s en agenten langs, maar die grepen niet in, zagen ze.

Het groepje heeft wel een verklaring voor de drukte: „We weten steeds meer over het virus, bijvoorbeeld dat het zich in de buitenlucht bijna niet verspreidt.” Het alternatief, in studentenkamers en kroegen hangen, doet meer kwaad stellen ze.

„Niet alleen jongeren verantwoordelijk”

Hoewel het aantal besmettingen spectaculair stijgt, belanden maar weinig mensen in het ziekenhuis, zo zien ze. Het risico op corona willen de drie studenten wel lopen, doorgaans ben je 'een weekje' ziek als je niet kwetsbaar bent.

En de ouderen dan? Voor de kwetsbaren hebben ze 'respect'. Ze gaan er op straat of in de supermarkt met een wijde boog omheen. Ze wijzen erop dat jongeren al veel offers hebben gebracht. Het sociale netwerk is verkleind, colleges zijn vaak online, ze sporten minder vaak en het kroegbezoek is sterk afgenomen. ,,Het is zorgwekkend dat de verantwoordelijkheid bij jongeren wordt neergelegd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu