Studenten proberen in 30 uur tijd oplossingen te bedenken voor vragen Noordelijke waterbedrijven tijdens 'Hackathon'

Foto: Shutterstock.

Tijdens een ‘hackathon’ van 30 uur (non-stop) proberen studenten van mbo tot wo-scholen in Drenthe, Groningen en Friesland woensdag vanaf 9.00 uur tot creatieve antwoorden op bedrijfsvraagstukken van Drinkwaterbedrijf WMD en Waterlaboratorium Noord te komen.

Een hackathon is een evenement waarbij in korte tijd door teams met daarin verschillende disciplines een vraagstuk wordt opgelost. Door de tijdsdruk (in dit geval 30 uur), en de beperkte of geen kennis van het onderwerp ontstaan vaak creatieve en innovatieve oplossingen waar de opdrachtgever zelf niet aan gedacht zou hebben.

Zo ontstond Twitter

Van oorsprong komt het fenomeen uit de IT-wereld: Twitter is ontstaan op een Hackathon.

Aan de drinkwater hackathon doen 18 teams van elk 6 studenten mee. Zij gaan online aan de slag met de bedrijfsvraagstukken van Drinkwaterbedrijf WMD en Waterlaboratorium Noord (WLN). Aan het einde van de volgende dag worden de oplossingen – pitches – beoordeeld door een jury. Publiek kan ook stemmen en een oordeel uitspreken via de livestream waar de hackathon steeds te volgen zal zijn.

De vragen

De waterbedrijven schreven de opdracht uit. Beide bedrijven werken dagelijks aan schoon drinkwater in het Noorden. Dat willen ze zo duurzaam mogelijk doen. Om dit te realiseren vragen zij studenten een oplossing te bedenken voor twee uitdagingen. De vraag van WMD is: Hoe maken wij het energieverbruik van onze (12) productiestations geheel zelfvoorzienend? De vraag van WLN is: Hoe kunnen we reststromen hergebruiken?

Energy College

De hackathon wordt georganiseerd door Gas2.0 en Energy College: een samenwerkingsverband tussen zeven Noordelijke mbo-scholen in Friesland, Groningen en Drenthe. In het project Gas 2.0 bundelen de scholen samen met overheden en het bedrijfsleven hun krachten om de energietransitie en de groei in de energiesector te kunnen waarborgen door toekomstbestendig onderwijs te ontwikkelen.

Livestream en finale

Op www.futureproofdrinkwaterhack.nl komt de link naar het Youtubekanaal te staan waar de Hackathon, 35 uur lang, live te volgen zal zijn.

Tijdens de finale, donderdag om 18:00 uur, komen alle resultaten van de teams in beeld en kan het publiek meestemmen via de website.

Nieuws

Meest gelezen

menu