Max Verstappen, maar dan anders. Racers, monteurs en nog veel meer gezocht voor waterstofraceteam door studenten

Een artist impression van de waterstofracewagen.

Een artist impression van de waterstofracewagen. Illustratie: Jakob de Boer

Twee studenten van de Hanzehogeschool willen een waterstofraceteam op de rails zetten. Ze rekruteren bij de Rijksuniversiteit Groningen en hbo- en mbo-instellingen in het Noorden.

Alje Zwijghuizen en Calvin Beijering maakten deel uit van het Top Dutch Solar Racing Team dat in 2021 met de zonneauto Green Spirit tijdens een vijfdaagse rally over 2500 kilometer door het Marokkaanse Atlasgebergte racete. Het team bestond uit wo-, hbo- en mbo-studenten.

Zin om lid te worden van een raceteam?

Dit smaakte blijkbaar naar meer. Zwijghuizen: ,,We staan aan het begin van een nieuwe richting voor Noord-Nederland. Waar aardgas eerst de primaire energiebron was, verschuift het nu naar duurzame oplossingen. Nu is het perfecte moment om een waterstofraceteam op te richten in de waterstof hoofdstad van Europa. Twente, Arnhem en Delft racen al tegen elkaar in de Shell Eco-marathon; dat kunnen wij in het Noorden ook!”

Racewagen bestaat alleen nog op de tekentafel

Het duo richt zich de editie 2025 van de race die jaarlijks wordt georganiseerd. Maar dan moet er wel een auto zijn en die bestaat nu alleen nog op de tekentafel. ,,Het doel is om een waterstofauto te bouwen met een efficiëntiewaarde van 5000 kilometer per 1 kilo waterstof’’, zegt Beijering. ,,Net als met het zonneautoteam zoeken we ook hier de technische en organisatorische uitdaging op en pionieren we met nieuwe technologieën.”

Het waterstofraceteam, dat waarschijnlijk een onderkomen krijgt op Zernike Campus, wordt op eenzelfde wijze als het Top Dutch Solar Racing Team georganiseerd. De ploeg bestaat uit ongeveer 25 studenten die zich gaan bezighouden met zaken als techniek en communicatie. De teamleden worden gezocht bij de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit, Noorderpoort, Alfa College en ROC Friese Poort.’’

Geen concurrentie voor solar racing team

Maar ontstaat er dan geen concurrentie voor het studentenraceteam dat in oktober met een zonnewagen aan de Solar Challenge in Australië meedoet? Zwijghuizen ziet geen probleem. ,,Delft en Wageningen hebben ook verschillende teams en daar wonen toch echt minder studenten dan in Groningen, dé studentenstad met meer dan 70.000 studenten. Bovendien vindt de Solar Challenge in een ander jaar plaats.’’