Studenten uit Noord-Nederland op pole position bij start zonnerace in Marokko. Top Dutch Solar racing wint kwalificatie

De wagen van het team uit Groningen ging het snelst over de finish in de kwalificatie. Foto: Caroline Nauta

Na anderhalf jaar aan voorbereiding mocht de wagen van het zonneraceteam uit Groningen het opnemen tegen de andere solar teams tijdens de kwalificatie in Marokko. Met een vliegende tijd van 00:02:17 nam Top Dutch Solar Racing de trofee in ontvangst en behaalden ze pole position.

Maandag begint de Solar Challenge in Marokko. Het team uit Groningen heeft concurrentie van onder andere de universiteitsteams van Delft, Eindhoven en Twente.

Pole position

Voordat de teams maandag hun positie innemen aan de start, reden ze zondag een kwalificatieronde om hun startpositie te bepalen. De kwalificatie bestaat uit één ronde over een geïmproviseerd circuit. Het team dat de snelste tijd neerzet, start op pole position.

Dat heeft ontzettend veel voordelen, waarvan één er is dat je andere teams niet meer hoeft in te halen. Tijdens deze race zijn inhaalmogelijkheden schaars.

Uiterste eruit gehaald

Coureur Timo Kuizenga, reed met Green Spirit een vliegende tijd van 00:02:17 - met een gemiddelde snelheid van 68,69 km/h. ,,Ik moest als eerste starten waar ik eigenlijk niet zo blij mee was, omdat ik het uiterste uit mezelf moest halen zonder te weten hoe de anderen hadden gereden”, zegt Kuizenga.

Deze zenuwen waren echter niet te zien op het circuit waar de zonneauto met piepende banden door de bocht ging. ,,Toen ik over de finish kwam zag ik allemaal mensen juichen, rook ik een intense geur van rubber en gierde de adrenaline door mijn lijf. Het was echt heel gaaf om te doen!”

Nieuws

Meest gelezen

menu