Studentenkamer is schoenendoos van paar vierkante meter voor hoofdprijs. 'Om dit te kunnen betalen, leen ik maximaal en kom ik met een enorme schuld te zitten.'

Julia hofma protesteert tegen de hoge kamerhuren. Foto: DVHN

In de stromende regen voerden studenten dinsdag op de Grote Markt in Groningen actie tegen de hoge kamerprijzen. Die moeten omlaag en de basisbeurs moet terug, want studenten kampen met enorme schulden als ze zijn afgestudeerd. Drie actievoerende studenten aan het woord.

Mark Kenters (22), eerstejaars bedrijfseconomie

,,Ik woon voor de hoofdprijs op een mooie kamer op de Woldring Locatie aan de Friesestraatweg. Ik woon er samen met mijn vriendin op 49 vierkante meter voor 815 euro exclusief.

We zitten helaas net boven de grens waarbij je huurtoeslag zou krijgen, dat zou mijn vaste lasten minimaal halveren.

Ik voer actie, ook via Lijst Sterk Groningen, omdat studenten veel te veel geld kwijt zijn aan hun huur. De huurprijzen nemen elk jaar toe. Huisbazen en eigenlijk de hele samenleving zouden een stapje lager moeten gaan zitten. Het leenstelsel moet plaatsmaken voor een basisbeurs zodat studenten met een bijbaantje van 12 uur per week schuldenvrij hun studie kunnen afronden.’’

Julia Hofma (19), derdejaars natuurkunde

,,Ik woon nu nog thuis in Drachten, maar ben samen met mijn vriend op zoek naar een studio of appartement. Het is een lastige zoektocht, ook al zijn we met z’n tweeën en zijn we niet veeleisend.

Ik heb een gemeubileerd appartement van een woonkamer met open keuken en een badkamer van hooguit 25 vierkante meter gezien, waarbij het tweepersoonsbed in de badkamer stond. Het kostte 800 euro. Er zijn natuurlijk ook goeie kamers en redelijke huurbazen, maar dat is een lot uit de loterij.

Ik zit bij het actiecomité Niet Mijn Schuld. We willen de hoge huurprijzen en huisjesmelkers aanpakken, want een lagere huur scheelt enorm in je uiteindelijke schuld.’’

Midas Bosman (24), derdejaars Europese talen en culturen

,,Ik woon samen met een huisgenoot in de Rivierenbuurt, voor 1090 euro inclusief. We hebben een woonkamer van 20 vierkante meter en beiden een slaapkamertje, de een van 9, de ander van 6 vierkante meter.

Ik vind het aan de prijzige kant, maar het is in elk geval goed onderhouden. In de Randstad is het nog erger dan hier, daar betalen sommige studenten 700 euro voor een kamertje van 8 vierkante meter. Om dit te kunnen betalen, leen ik maximaal en kom ik met een enorme schuld te zitten.

Wat ik wens, is dat de basisbeurs terugkeert zodat je schuldenvrij kunt afstuderen. Daarnaast vind ik dat studenten die tijdens het leenstelsel studeren gecompenseerd moeten worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu