Studenten woest over reisbeperking NS

ANP

Studentenbonden verwachten topdrukte in de trein dinsdagochtend. Meer dan 27.000 mensen hebben zich aangemeld voor een landelijke protestactie tegen de NS.

Geen studenten tijdens spits

Rug aan rug staan. Wie tijdens de spits met de trein reist kent het. Geen zitplaats. Overvolle treinen. Om de spits soepeler te laten verlopen wil de NS studenten tijdens drukke uren weren.

NS-topman Roger van Boxtel is in gesprek met universiteiten en hogescholen over het verruimen van collegetijden. Zo hoeven studenten niet langer in de spits te reizen, waardoor de drukte in treinen afneemt.

Dit tot woede van studenten. Als reactie op het plan zijn zij de protestactie ‘ NK treinreizen in de spits ’ begonnen. Het is de bedoeling om dinsdagochtend tijdens de spits met zoveel mogelijk studenten in de trein te stappen. Ruim 27.000 mensen hebben zich via Facebook aangemeld.

In de knel

Studentenbonden vinden het ongehoord dat studenten de dupe worden van de problemen van de NS. ,,Studenten hebben ‘s avonds andere verplichtingen. Denk aan vrienden, sport of werk”, zegt Tina Fahner van de Groninger Studentenbond. ,,En nu het leenstelsel is ingevoerd hebben veel studenten een bijbaan om de studie te bekostigen. Dat komt in de knel als ze ook ‘s avonds college hebben.”

Fahner verwacht dinsdag veel studenten. ,,Ik weet niet precies hoeveel mensen er echt meedoen aan de actie, maar ik hoop dat het station straks vol staat.” Erik Kroeze van de NS laat weten dat er geen extra voorbereidingen worden getroffen. ,,We zullen zien hoe druk het wordt. Het is natuurlijk gemakkelijk om op de knop ‘aanwezig’ te drukken op Facebook, maar echt verschijnen ‘s ochtends vroeg is een ander verhaal.”

Geen nieuw plan

Helemaal nieuw is het plan van de NS trouwens niet. NoordNed, de voorganger van Arriva, wilde zestien jaar geleden al dat de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hun colleges een uur zouden opschuiven. Dat zou de capaciteitsproblemen van de vervoerder verminderen. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de onderwijsinstellingen. De toenmalige woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen in Nieuwsblad van het Noorden: ,,Dit is echt de omgekeerde wereld. NoordNed moet zijn eigen problemen maar oplossen.”

Weinig ruimte

Ook nu heeft de universiteit geen toezeggingen gedaan over het verruimen van de roosters. Volgens een woordvoerder zou dat een enorme operatie zijn en staat het absoluut niet op de planning. De NS heeft nog niet met de Hanzehogeschool gesproken. ,,We zien ook geen mogelijkheden om anders te roosteren. Er wordt ‘s avonds al college gegeven, dus veel ruimte is er niet”, aldus woordvoerder Steffi Praamstra.

Nieuws

Meest gelezen

menu