Studentenorganisaties van de Rijksuniversiteit Groningen slaken noodkreet om mentale problemen bij jongeren: 'Nu ingrijpen, anders zijn gevolgen niet meer te overzien'

Namens alle studieverenigingen die zijn verbonden aan de RUG is een petitie gestuurd waarin voorstellen staan om het welzijn van studenten te verbeteren. Foto: Shutterstock

De gevolgen van de lockdown heeft voor het welzijn van studenten een kritiek punt bereikt. ,,Als er nu niet wordt ingegrepen dan zijn de gevolgen niet meer te overzien."

Dat stellen de studieverenigingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze pleiten voor verdere opening van gebouwen van de RUG en betere ondersteuning van studenten. De verenigingen, ongeveer vijftig in totaal, hebben de steun van de Groninger Studentenbond (GSb) en alle studentenpartijen van de universiteitsraad.

Het is volgens de studentenorganisaties nog niet eerder voorgekomen dat zij op deze manier van zich laten horen. ,,Wat ook de drang om een betere oplossing te vinden extra kracht bij zet."

Zwaar te verduren

De verenigingen wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat jongeren het zwaar te verduren hebben door de lockdown. ,,Zo geeft 1 op de 3 jongeren zijn of haar leven op dit moment een onvoldoende. Daarnaast geeft meer dan de helft van de jongeren aan last te hebben van symptomen van depressie of andere mentale problemen. De studieverenigingen zien hetzelfde gebeuren bij hun leden, die steeds minder goed te bereiken zijn."

De studentenorganisaties stellen voor om het aantal studieplekken te vergroten. Ze willen ook dat er ruimte komt voor veilige samenkomst en dat de proef met de snelteststraat van de RUG en de Hanzehogeschool wordt uitgebreid voor gebruik bij kleinschalige activiteiten.

Creatieve oplossingen

Eerder in het jaar waren er op universiteitsterrein ook tenten opgezet waar studenten elkaar in de buitenlucht konden ontmoeten en konden studieverenigingen hier veilig activiteiten organiseren. De studentenorganisaties benadrukken dat er creatieve oplossingen mogelijk zijn en roepen de RUG op die ook te gebruiken.

,,Zo zou je volgens hen de proef met de snelteststraat ook goed kunnen gebruiken voor toegang tot universiteitsgebouwen. In die proef zijn nu slechts een paar honderd studenten getest en daarbij is er veel onbenutte testcapaciteit. De snelteststraat wordt nu alleen gebruikt voor examens."

De petitie van de studentenorgananisaties is al overhandigd aan het RUG-bestuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu