Studie: versterking huizen kost miljarden

FOTO DVHN

Er moet duidelijkheid komen over de versterking van huizen in Groningen. Dat zegt directeur De Boer van woningcorporatie Lefier.

Lefier wilde weten wat de invoering van de huidige praktijkrichtlijn voor bouwen in het aardbevingsgebied voor gevolgen heeft voor de 17.000 huizen van Lefier in het gasgebied. Bouwbedrijf BAM onderzocht dat en concludeerde dat 14.808 huizen versterkt moeten worden. De kosten voor Lefier bedragen zeker een miljard euro.

Voor het hele aardbevingsgebied komt dat neer op zo’n 15 tot 20 miljard euro, alleen al voor het woningbezit van de woningbouwcorporaties, zegt Lex de Boer. ,,Je praat over 45.000 tot 85.000 euro per huis. En dan voeg je nog niets extra’s toe, je maakt de woning alleen sterker. De grote vraag is natuurlijk of we dat moeten willen.’’

Uit de seismische scan blijkt dat vooral de laagbouw in Hoogezand-Sappemeer onder handen moet worden genomen. De portiekflats daar zijn kwetsbaar. De Boer zou de discussie graag wat breder willen trekken. ,,Het zijn woningen van zeventig jaar oud. Die huizen zijn ook niet gebouwd om te bewegen. Moet je daar nog zulke grote bedragen in investeren?’’

‘Hoeveel huizen moeten er worden versterkt? 10.000 of 30.000?

Hij zegt de vraag of de onderzochte huizen veilig zijn niet goed te kunnen beantwoorden. ,,De overheid moet zeggen wat veilig is en daarvoor de norm stellen. Dan kun je ook de vraag beantwoorden hoeveel huizen versterkt moeten worden. Zijn het er 10.000 of 30.000? In dat laatste geval moeten we het anders organiseren’’, aldus De Boer.

,,Er is nu verwarring. De huidige richtlijn is immers niet verplicht. Hij is ook onduidelijk, je wordt er gek van. Bovendien komt er eind dit jaar weer een nieuwe. Wij weten dus niet waar we aan toe zijn. Wellicht is deze norm te streng. Of nemen we juist te veel risico? Daar komt nog iets bij. Iedereen kijkt nu steeds naar Loppersum, maar de meeste mensen wonen elders in Groningen,’’ aldus De Boer, die pleit voor de komst van een versterkingsfonds.

Hij heeft donderdag een gesprek met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders over het onderzoek. Alders wil in oktober beginnen met de aanpak van de eerste vijfhonderd woningen.

Minister Kamp erkende onlangs dat hij heeft onderschat hoe ingewikkeld de versterking van huizen in het bevingsgebied in Groningen is. ,,Ik heb in eerste instantie niet goed ingeschat hoe complex dat is’’, zei hij bij die gelegenheid.

Nieuws

menu