Subsidie Groningen voor basisinkomen

FOTO ARCHIEF DVHN

De gemeente subsidieert een experiment met het basisinkomen van burgerinitiatief MIES (maatschappij tot innovatie van economie en samenleving). Groningen geeft een subsidie van 4740 euro.

De gemeente subsidieert een experiment met het basisinkomen van burgerinitiatief MIES (maatschappij tot innovatie van economie en samenleving). Groningen geeft een subsidie van 4740 euro.

Bij het basisinkomen krijgen mensen maandelijks 1000 euro zonder dat er een tegenprestatie tegenover staat. Het idee is dat de mens centraal staat, niet de regels van de overheid. In Nederland was Groninger Frans Kerver de eerste die een basisinkomen genoot.

Na een loting komt bij MIES een echtpaar voor een basisinkomen in aanmerking. Dat echtpaar geniet nu een bijstandsuitkering. MIES heeft bij burgers en instanties 12.000 euro ingezameld. Van dat geld ontvangt het echtpaar een jaar lang een basisinkomen van 1000 euro per maand.

Het echtpaar gaat er dan financieel wel op achteruit, want de gift (die het basisinkomen is) moet verrekend worden met de bijstandsuitkering. De gemeente is nu van plan het experiment van MIES te subsidiëren met 4740 euro. Op die manier wordt het basisinkomen van het echtpaar aangevuld tot het niveau van de bijstanduitkering. Het echtpaar werkt het komende jaar aan de eigen ontwikkeling.

Volgens B en W past het experiment bij andere experimenten op dit gebeid van de gemeente. Ook is er geen gevaar voor precedentwerking. Het college benadrukt dat het niet gaat om een gemeentelijk experiment tot ondersteuning van het basisinkomen. ‘We willen recht doen aan het initiatief van MIES', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Daar ligt basisinkomen gevoelig. Bijvoorbeeld bij collegepartij VVD. Liberaal raadslid Jasper Honkoop zei onlangs in deze krant over het basisinkomen: 'Gratis geld bestaat niet, een betere bijstand wel.'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu