Subsidiepot voor Groningen is leeg

Minister Henk Kamp

Door de enorme run op de waardevermeerderingsregeling voor het aardbevinggebied in januari is dit potje vrijwel leeg.

Er was 125 miljoen euro beschikbaar voor vijf jaar. Nu volgens voorlopige cijfers door 31.207 huiseigenaren ruim 121 miljoen euro is aangevraagd, komt de bodem van de subsidiepot in zicht.

Medio december vorig jaar hadden dik 21.000 Groningers met aardbevingschade de energiepremie aangevraagd voor een bedrag van bijna 80 miljoen euro. Na de beslissing van minister Kamp op 18 december om een streep te halen door de regeling, kwamen er in iets meer dan een maand tijd nog tienduizend aanvragen bij.

Voorstel behoud regeling

Dinsdagmiddag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de motie die VVD-Kamerlid Bosman vorig week indiende tijdens het gasdebat. Hij kreeg de steun van alle andere fracties. Bosman vroeg de minister om bij de behandeling van de voorjaarsnota te komen met een voorstel voor het behoud van de waardevermeerderingsregeling, liefst in de oude vorm, of anders met een ‘vergelijkbare regeling'.

Kamp ziet niets in verlenging van de regeling en ontraadde de motie, ook tot ongenoegen van zijn eigen partijgenoten overigens. Bovendien gaf de bewindsman ook al aan dat het geld vrijwel op is. ,,Wat moeten we nu doen?''

Wat hem betreft ontvangen alleen eigenaren van woningen in de kern van het aardbevinggebied bij bouwkundige versterking maximaal 4000 euro subsidie voor energiezuinige maatregelen. Alle schadegevallen een extraatje geven, vindt de bewindsman overbodig. ,,We moeten ons richten op diegenen met de meeste overlast'', aldus Kamp tijdens het debat.

3500 handtekeningen

In Groningen is uitgebreid actie gevoerd voor het behoud van de populaire subsidieregeling. Zo werden 3500 handtekeningen ingezameld en braken politici en bestuurders in de provincie een lans voor de energiepremie.

Dat signaal werd ook door de Tweede Kamer opgepakt. Kamerleden struikelden haast over elkaar heen om hun afschuw over het schrappen van de regeling kenbaar te maken. Van veel kanten werd gepleit voor handhaving van de regeling en voor meer geld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu