SuikerUnie-terrein Groningen: 'Kom naar ons en vermijd drukte in de binnenstad'

Projectleider Marlous Oynhausen (midden boven): ,,Het Suikerterrein is deze zomer een openluchtlocatie met Biergarten, terrassen, excursies en rondleidingen.'' Foto: Corné Sparidaens

Het SuikerUnie-terrein in Groningen staat bekend om zijn festivals. Deze zomer moet het een grote uitgaanslocatie worden.

Wie op het Suikerunie-terrein rondloopt, waant zich ergens in het buitenland. Berlijn misschien. Dresden. In een grote stad maar toch buiten.

Bij het Stadslab, waar tot voorheen bedrijfs- en andere feesten werden gehouden, staat buiten een groot terras tussen planten, bamboestokken en onder parasols. Bij EM2, bekend van evenementen, zet medewerker Alieke Rademaker binnen de tafeltjes op anderhalve meter omdat er een maaltijd met muzikaal optreden is. Achter het pand eveneens een terras. Onder wilgenbomen aangekleed met planten, vlaggetjes en tarps. Onder de bomen handbuikzwijnen en kippetjes. Bij Hostel RebelRebel hebben gasten zicht op het stadsstrand aan het Hoendiep.

Inkomsten door corona gekelderd

Bedrijven op het terrein hebben het zwaar, zegt Marlous Oynhausen. Door corona kunnen ze geen evenementen en festivals meer houden, hun inkomsten zijn gekelderd. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen en werken ze deze zomer samen onder de naam Suikertuin. Oynhausen is de projectleider.

Ze hebben een zomerprogramma gemaakt met terrassen, rondleidingen, excursies en activiteiten voor jong en oud. Doel: deze zomer zoveel mogelijk gasten trekken. De gemeente ondersteunt het initiatief want die ziet het als mogelijkheid de drukte in de binnenstad te spreiden.

Oynhausen kijkt over het weidse Suikerterrein. ,,Wij kunnen makkelijk anderhalve meter afstand houden.’’

Suikerterrein is achtertuin van de stad

Mensen kunnen via QR-codes op tafeltjes eten en drankjes bestellen. Dit om geloop te voorkomen. ,,Het Suikerterrein is de achtertuin van de stad. Mensen fietsen hier niet makkelijk naar toe, maar vanaf de binnenstad ben je er in vijf minuten.’’

De Wolkenfabriek houdt een knapzakroute door de vloeivelden, er is een workshop cocktails shaken, theater voor kinderen, yoga en er zijn dinerconcerts waarbij onder het eten artiesten optreden.

Paradigm als Biergarten

Festivalorganisator Paradigm heeft zichzelf omgedoopt tot Biergarten, met dj’s. Het ruikt er naar eten. Wilgen, vlinderstruiken, bamboe, parasols, zitzakken en een muziekje zorgen voor sfeer. Tussen de bomen ligt een groot houten podium waarbij je je ver van de bewoonde wereld waant. Voor kinderen is het een verdwaalbos.

Hergebruik

De wilgenbomen bij de terrassen komen van de naastgelegen vloeivelden omdat ze daar moesten worden gerooid. Het is een van de kenmerken van het terrein. Bijna alles wat er staat is voor de tweede, derde of vierde keer gebruikt. Hergebruik staat hoog in het vaandel. Tientallen vrijwilligers steken dagelijks de handen uit de mouwen. Kunstenaars helpen de inrichting aantrekkelijk te maken, ze exposeren hun werk en maken de omgeving avontuurlijker. Ze schilderen, maken van oud ijzer hoge bomen of van hout overkappingen. Op het terrein valt veel te zien.

Industrieel en ruw

,,Dit Suikerterrein is nog industrieel en ruw en daarom aantrekkelijk’’, zegt Jelmer Bennen van Stadslab. ,,Deze omgeving geeft mensen een vakantiegevoel’’, zegt Alieke Rademaker van EM2. ,,Je zit in de stad maar bent toch buiten. In de binnenstad zit je boven op elkaar en met spatschermen. Hier heb je de ruimte.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu