Suikerfabriek Hoogkerk wil krakers uit kantoorpand

Minstens drie krakers hebben hun intrek genomen in een leeg kantoor van de suikerfabriek in Hoogkerk. Fabrikant Cosun wil ze daar zo snel mogelijk weg hebben.

Minstens drie krakers hebben hun intrek genomen in een leeg kantoor van de suikerfabriek in Hoogkerk. Fabrikant Cosun wil ze daar zo snel mogelijk weg hebben.

Dat bleek tijdens een kort geding donderdag in de rechtbank in Groningen. Volgens Cosun, het moederbedrijf van onder meer de SuikerUnie, wonen de krakers sinds begin februari in het zogeheten Zwartwoud-gebouw aan het Hoendiep. Ze zouden de sloten hebben vervangen en deuren gebarricadeerd.

Het complex bestaat uit lege hallen en kantoren. De krakers hebben hun intrek genomen in een kantoorruimte. Cosun vindt het maar niks. ,,Er is geen gasaansluiting, dus als ze koken op open vuur is het erg brandgevaarlijk", zei hun advocaat.

Bovendien zou het gebouw helemaal niet leegstaan. Zo oefent een lokale drumband geregeld in het pand en houdt het brandweerkorps van Vinkhuizen er drie tot vijf keer per week een oefening. Ook staan er activiteiten voor scholen op het programma in verband met het 120-jarig bestaan van de suikerfabriek dit jaar. ,,De kantoren worden dan gebruikt als leslokaal of kantine."

Een brandweerman ontdekte de krakers op 3 februari. De suikerfabrikant sommeerde de krakers meteen per brief om te vertrekken en deed aangifte. Evenwel ging de politie nog niet over tot ontruiming.

Diezelfde politie zou de krakers juist toestemming hebben verleend, beweren zij. Een wijkagent zou met hen het gebouw hebben bekeken en constateerde dat het kantoor leegstond.

Bovendien wonen de krakers er al sinds november en heeft Cosun eerder geen actie ondernomen, stelt hun advocaat. ,,Een van hen staat sinds januari op dit adres ingeschreven bij de gemeente. Dat kan niet als ze er pas sinds deze maand zouden zitten." De krakers beroepen zich op hun huisrecht: ze wonen er nu en zouden er daarom niet zomaar uitgezet mogen worden.

Volgens hen valt het met het brandgevaar reuze mee. ,,Als het bedrijf zo bang is voor brand, waarom is het water dan afgesloten en staat de brandmeldinstallatie uit?" De oefeningen vinden telkens plaats in de hal op de begane grond, boven in het kantoor zitten de krakers naar eigen zeggen niemand in de weg. Volgende week vrijdag beslist de rechter of ze moeten vertrekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu