Suikerunie krijgt smoel

Suikerunie krijgt smoel

Het terrein van de Suikerfabriek in Groningen krijgt op korte termijn een impuls. Versnelde woningbouw in het gebied is een optie, zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

Het terrein van de Suikerfabriek in Groningen krijgt op korte termijn een impuls. Versnelde woningbouw in het gebied is een optie, zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

De wethouder wil in elk geval 2,5 miljoen uittrekken voor de aanleg van nutsvoorzieningen en infrastructuur bij het voormalige zeefgebouw. Van der Schaaf hoopt dat op deze manier initiatieven in en om het zeefgebouw beter van de grond komen.

Toen de gemeente het terrein kocht was het de bedoeling 15 jaar lang alleen tijdelijke initiatieven in het gebied toe te staan. Er werd een prijsvraag uitgeschreven om initiatieven te vinden. De Wolkenfabriek is eigenlijk het enige succesvolle initiatief dat van de grond is gekomen. Dat moet anders, meent de wethouder. ,,We zien mogelijkheden om het terrein uit te laten groeien tot een eigenzinnig, stedelijk gebied dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad.''

Daarbij kijkt de gemeente met een half oog naar de ontwikkelingen in het Ebbingekwartier. Een infrastructurele maatregel, het fietspad tussen Bloemsingel en Boterdiep, was een belangrijke impuls voor de ontwikkeling.

Voor het suikerterrein is de nodige belangstelling voor nieuwe initiatieven. Paradigm, EMG-Faktors en Psy-Fi willen een tijdelijk gebouw neerzetten voor muziek en evenementen. Daarnaast is er belangstelling een gebouw neer te zetten waar startende bedrijven onderdak kunnen vinden.

In het gebied zou 15 jaar geen woningbouw mogelijk moeten zijn. Van der Schaaf lijkt daar nu op terug te komen. Aan de randen van het gebied moeten mogelijkheden zijn voor woningbouw. ,,Als zich morgen een projectontwikkelaar meldt die er volgend jaar aan de slag wil, zullen we die niet voorshands wegsturen.''

Het terrein van de voormalige Suikerfabriek. Foto: Archief Jan Zeeman

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu