Wat? 35 kilometer zwemmen van Zoutkamp naar Groningen? Ja, om 217.000 euro op te halen voor onderzoek naar kanker

Bijna veertien uur zwommen zwemmers zaterdag tijdens de Swimm Challenge van Zoutkamp naar Groningen voor het goede doel. Opbrengst? Bijna 220.000 euro.

De Swim Challenge passeert Garnwerd, ze zijn ongeveer halverwege de 35 kilometer lange route. Vanaf de brug en kade worden ze aangemoedigd. Aan het eind van de estafettetocht hebben de zwemmers 217.000 euro opgehaald.

De Swim Challenge passeert Garnwerd, ze zijn ongeveer halverwege de 35 kilometer lange route. Vanaf de brug en kade worden ze aangemoedigd. Aan het eind van de estafettetocht hebben de zwemmers 217.000 euro opgehaald. Foto: Jan Willem van Vliet

,,Welke kant moet ik op?’’ grapt een deelnemer van de Swim Challenge in Zoutkamp zaterdagmorgen rond 5.30 uur. ,,Zwem richting de kerstlampjes op de zeilboot, dat is het eerste baken!’’ Zegt organisator Johan Broesder daarop.

Om hem heen wemelt het op de pier van zwemmers en hun vrienden. Badmutsen, zwembrillen en lichtgevende boeien die aan de zwemmers vastzitten zijn alom te vinden.

Op het water drijven bootjes, met daarin de teamleden van de zwemmers. Ze verlichten het zwarte water met felle lampen. Samen gaan zij in estafettevorm vandaag naar Groningen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Aan het eind van de dag staat de teller op 217.000 euro. Zondag loopt dat nog door tot bijna 220.000 euro.

35 kilometer zwemmen voor onderzoek kanker

De route begint in Zoutkamp in het Reitdiep, vlakbij de sluis, en eindigt in de Oosterhaven, in de grachten van Groningen. De zwemtocht is zo’n 35 kilometer lang. Zwemmers moeten minimaal 30 minuten aaneengesloten zwemmen, voordat zij afgewisseld worden door een teamgenoot.

Een pittige opgave, maar het is in geen enkel opzicht te vergelijken met een gevecht tegen kanker, weten de 150 deelnemers.

Onder hen is Ferdi Hendriks. Hij zwom de tocht al eerder: ,,Maar het is zeker spannend. Iedereen die hier nu is, heeft een onrustige nacht gehad, reken daar maar op.’’ Vanochtend stond hij even na drie uur naast zijn bed om op tijd in Zoutkamp te zijn.

Hij leefde er deze week naartoe. ,,Ik heb maandag nog een nieuwe wetsuite gekocht, mijn oude was gewoon te dun om in te zwemmen.’’ Zo’n pak, dat zwemmers beschermt tegen onderkoeling, is verplicht. Hoewel het bij de start nog droog is, met een warm wind zal het een uur later stevig regenen.

Het kan flink koud worden, weet Hendriks. ,,Drie jaar geleden heb ik het gruwelijk koud gehad. Na het zwemmen rust je uit op de boot en dan zit je natuurlijk stil. Het is afwachten wat het weer vandaag doet.’’ Vertrouwen dat hij de route uitzwemt, heeft hij wel. Hij zwemt nog met hetzelfde team als waar hij een paar jaar geleden mee begon.

Schoonzus zou het fantastisch vinden

,,Iedereen is weleens met kanker in aanraking gekomen. Ikzelf heb mijn schoonzus er tien jaar geleden aan verloren.’’ Rond verjaardagen, haar overlijdensdatum en de Challenge Swim wordt er altijd extra aan haar gedacht.

,,Het stimuleert ook. Met de voortschrijdende wetenschap, had zij nu een andere behandeling gekregen dan toen.’’ De opbrengst ligt al boven de twee ton en kan nog verder oplopen als meer mensen doneren.

Wat zijn schoonzus ervan zou vinden dat Hendriks meezwemt? ,,Dat zou zij fantastisch vinden! Natuurlijk.’’

Hoewel het een zwaar onderwerp is, klinkt achter hem toch al de feeststemming: ,,waar is de muziek? Ik hoor niets!’’ Een ander grapt: ,,Pas op voor de ijsbergen!’’ of: ,,Water? Je bedoelt dat rimpelende oppervlak dat er zo koud uitziet?’’

En dan is het moment daar voor Hendriks. Het startpistool knalt. Met een plons springen deelnemers in groepjes van vier het water in en zwemmen het duister tegemoet, achter hen drijft een kleurrijke slinger, gevormd door de boeien en hun lampjes. Vanaf de kant klinkt het: ,,Zwem ze en tot in de Groningen!’’

Terwijl de ochtendzon over het water kruipt, verzamelen zich ook mensen langs de route. Ze moedigen de zwemmers aan vanaf de kant en op bruggen, geven hen nieuwe energie. De sfeer zat er al goed in, maar wordt er alleen maar beter op. ,,Echt fantastisch’’, vat de organisatie het samen.

In de Oosterhaven in Groningen druppelen de zwemmers een voor een binnen. Als laatste komt het team ‘Pieter van den Hogeland’ aan. Kroos op hun zwempak als ze onder een klaterend applausje uit de stadsgracht klauteren.

Wethouder Kristel Rutgers van gemeente Het Hogeland en Kiona Stel maken deel uit van het team rode lantaarnzwemmers. De klok staat op 19.20 uur, na 13 uur ploeteren. ,,Koud? Ja en nee”, zeggen Kristel en Kiona gelijktijdig. ,,Ja koud was het water, maar hartverwarmend door alle aanmoedigingen onderweg, van mensen vanaf de kant. Aan opgeven hebben we niet gedacht, daarvoor is dit goede doel te belangrijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu