Storing op het spoor en je komt nergens met de trein. Bert (71) zit vast in Groningen: 'Ik maakte me zorgen over de bussen, maar nu rijdt de trein niet'

Volle wachtruimte van het hoofdstation Groningen dinsdagochtend. De treinen van NS rijden niet door een storing.

Volle wachtruimte van het hoofdstation Groningen dinsdagochtend. De treinen van NS rijden niet door een storing. Foto: DVHN

Rondjes lopen, vervelen en een extra kopje koffie bij de Starbucks: reizigers stranden op het Hoofdstation Groningen door een storing bij ProRail. Verrast zijn ze niet.

Reizigers op het Hoofdstation worden dinsdag gelijk door medewerkers in gele hesjes toegesproken: ,,Niet inchecken!”

Verbaasde en gehaaste reizigers kijken op van hun telefoon. ,,Er is een storing in Zwolle’’, legt een NS-informatiemedewerker uit. ,,Op dit moment staan de eerste treinen om 12:30 uur gepland, maar dat wordt steeds bijgesteld.”

Scheldend naar de bussen

Een man met een rode paraplu in zijn hand kijkt naar de informatieschermen op het station. Alle NS-treinen gecanceld. Scheldend loopt de man richting de bussen.

Xandra (25) zou in de trein naar Zwolle, waar ze studeert. Heel vervelend vindt ze de situatie niet: ,,Ik denk dat veel andere studenten ook niet naar de les komen, de Keolistreinen vanuit het oosten van het land staken.”

Een enkeling ‘ontkomt’ aan de informatiemedewerkers en probeert nog zijn trein te halen. Vergeefs. Een man moet naar Amsterdam, hij loopt richting het informatiepunt. Misschien is er nog iets anders mogelijk.

Wachten in de stationshal

Ook Antje (64) is de storing ontgaan. Om 11:00 uur komt zij met een Arrivatrein uit Winsum. In Groningen wilde ze overstappen op de trein naar Den Haag. Maar die trein rijdt al twee uur niet. ,,Pfff”, reageert ze teleurgesteld op het nieuws. Dan maar wachten, met haar koffer loopt ze richting de wachthal in het station.

Daar zitten Bert (71) en Carla (66) ook. Ze maakten zich vooral zorgen over de busstaking: ,,Als die bus maar gaat, dacht ik”, zegt Bert. „Maar nu rijdt de trein niet.” Ze arriveerden om 08:45 uur op het station vanuit Hoogkerk. Om 11:00 uur zit Bert met alle tassen op een bankje in de wachthal. Carla loopt een rondje om op te warmen, het is niet lekker toeven op de houten banken in de kou.

Andere reizigers trekken naar de Starbucks, waar het warmer is. Alle tafels zitten vol. Een medewerker zegt dat het daar twee keer zo druk is als anders.

Vervelen, rondjes lopen en hopen

Saroar (30) wacht al sinds 09:00 uur buiten. Hij heeft een dikke jas en handschoenen aan. Heel koud heeft hij het niet, maar hij verveelt zich wel. Om de tijd de doden wandelt Ron (38) een rondje over het station. Hij vestigt zijn hoop op de trein van 12:20 uur om in Utrecht te komen.

De havo-5-klas van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zou vanochtend rond negen uur naar Amsterdam gaan. Na twee uur wachten worden ze toegesproken door hun docent. Het uitstapje gaat niet door. De leerlingen mogen ‘s middags alsnog zelf naar Amsterdam, mits ze kunnen aantonen dat hun ouders toestemming geven. De leerlingen twijfelen nog, want na 13:00 uur blijft weinig over van zo’n middagje Amsterdam.

Gelukkig is er een alternatief: een stadwandeling door Groningen. De docent loopt voorop in de richting van de Museumbrug. Groningen heeft veel te bieden. In ieder geval tot de eerste trein weer rijdt.

Inmiddels is bekend dat het probleem is verholpen en de reizigers vanaf 12:18 uur hun reis kunnen vervolgen.