TBS-behandeling van Geert van D. uit Zuidwolde richting 20 jaar

In 2002 leek de toen 43-jarige Geert van D. uit Zuidwolde (Gr.) een spel te spelen in de rechtszaal. Donderdag, achttien jaar later, was hij er wel een beetje klaar mee. Hij wil het liefst een huisje onder toezicht.

Geert van D. in februari 2002, in de rechtbank van Groningen

Geert van D. in februari 2002, in de rechtbank van Groningen tekening: Annet van Zuurveen

Geert is de man die eind jaren negentig als verdachte in beeld kwam in een geruchtmakende zedenzaak in Noord-Groningen. In 2002 werd hij - als pedofiel - veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens vergaande ontucht met vijf jongens.

De man noemde de rechtsgang van destijds een poppenkast. Hij heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, maar de tbs-maatregel - aangevangen in 2004 - is nog altijd gaande. Een paar jaar geleden leek het einde in zicht, maar inmiddels is Geert - die een andere achternaam heeft aangenomen - terug bij af.

Ik heb beloofd dat ik niet zal recidiveren

Donderdagmiddag zat hij in de rechtbank waar hij achttien jaar geleden werd veroordeeld om te horen dat de rechters zijn tbs-status met een jaar hebben verlengd. Naar eigen zeggen zinloos, want hij is niet te behandelen. ,,Ik heb een aangeboren afwijking.’’ Gevaarlijk is dat niet, vindt hij. ,,Ik heb beloofd dat ik niet zal recidiveren en dat gaat ook niet gebeuren.’’

Een van de rechters had in het dossier gelezen dat de man graag naar voetbalwedstrijden kijkt van de Jonkerboys. De rechter had deze club niet thuis kunnen brengen en vroeg of hij misschien keek naar wedstrijden van jeugdteams, naar jonge jongens.

Jonkerboys

De tbs’er: ,,Nee, Jonkerboys is het team van de kliniek, en bestaat uit tbs’ers en begeleiders.’’
Rechter: ,,Dan was het geen relevante vraag.’’

Advocaat Niek Heidanus had gepleit voor een onderzoek om te kijken of de tbs-maatregel onder voorwaarden kan worden beëindigd. ,,We hoeven niet bang te zijn, hij wordt niet zomaar losgelaten in de samenleving. Het beëindigen van de tbs gaat in fasen en is een zeer zorgvuldig traject.’’

Zo’n onderzoek komt er dus niet. Over een jaar mag Geert opnieuw komen opdraven, voor een nieuwe poging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu