TBS met dwangverpleging geëist tegen Ergün S. ('dader bioscoopmoorden volledig ontoerekeningsvatbaar')

Bloemen voor bioscoop Pathé ter nagedachtenis aan Marinus en Gina Visser uit Slochteren, een jaar geleden. Foto: Kees van de Veen

Tegen Ergün S., die heeft toegegeven dat hij vorig jaar het schoonmakersechtpaar Gina en Marinus Visser-Kaper tijdens hun werk in bioscoop Pathé heeft vermoord, is tbs met dwangverpleging geëist.

Ergün S. stond vandaag terecht voor de moord op het echtpaar op 26 oktober vorig jaar. Volgens het Pieter Baan Centrum was S. ten tijde van de moord vollledig ontoerekeningsvatbaar en is er groot gevaar voor herhaling. S. is volgens de deskundigen schizofreen en hij was tijdens de moord psychotisch.

Het Openbaar Ministerie neemt met de strafeis het advies van het Pieter Baan Centrum over.

Verdovende middelen versterkten wanen

S. kreeg medicijnen tegen psychoses, maar die slikte hij vaak niet. Bovendien gebruikte hij veel drugs, omdat hij dacht dat hij daar rustiger van werd. In werkelijkheid versterkten de verdovende middelen zijn wanen.

S. dacht dat zijn dochtertje was ontvoerd naar de Noordpool en daar in een bak zoutzuur was vermoord door elitetroepen. Hij maakte voor zichzelf een Ironman-pak waarin hij onverslaanbaar zou zijn. S. dacht dat de twee schoonmakers lid waren van de elitetroepen. Daarom stak hij hen dood, toen ze hem op hem stuitten in het ketelhuis van Pathé.

S was min of meer per ongeluk in de bioscoop beland, omdat hij op zoek was naar een slaapplaats. Hij dacht dat het een flatgebouw was.

Lees de hele rechtszaak terug in het liveblog

Nieuws

Meest gelezen

menu