TBS moordenaar Anne de Ruijter de Wildt waarschijnlijk verlengd, maar geen enkele aanpak werkt

De officier van justitie schetste een somber beeld van Henk S. (48), de man die in 1997 de Groningse studente Anne de Ruijter de Wildt vermoordde. Hij slijt zijn dagen met gamen en wordt niet meer behandeld, want niks werkt.

Het is troosteloos, zei officier van justitie Martin Scharenborg. ,,Man van 48 jaar, heeft misschien nog wel de helft van zijn leven te gaan. Maar geen toekomst, vult zijn dagen met gamen. Wordt niet behandeld, want niks werkt. Ik kan niet anders dan te vorderen dat de tbs met twee jaren wordt verlengd.’’

Zitting is schijnvertoning

S. was zelf niet aanwezig. Vorige week is hij in de Van Mesdagkliniek door de rechtbank gehoord. Hij liet weten dat zijn tbs ,,wel weer zal worden verlengd’’. De zitting van vandaag noemde hij een schijnvertoning.

Wie tbs krijgt opgelegd -  S. kreeg het in 2001 - moet om de twee jaar naar de rechter voor de verlenging (of beëindiging).

Agressief naar vrouwen

De rechtbank beslist over twee weken, maar dat de tbs van S. met twee jaar wordt verlengd is zo goed als zeker. In januari is besloten om S. op een longstay-afdeling te plaatsen. Patiënten worden daar niet meer behandeld.

Hij is nog altijd agressief, zei een medewerkster van de Van Mesdag in in rechtszaal. ,,Met name naar vrouwen toe.’’

Zeeland eindstation

In 1994 bracht S. in Utrecht Annet van Reen om het leven. Van de verdenking dat hij in het weekeinde dat hij Anne ombracht ook straatprostituee Shirley Hereijgers heeft vermoord, is hij in 2006 vrijgesproken.

Het plan is dat Henk S. wordt overgeplaatst naar een kliniek in Zeeland, de plaats in Noord-Brabant, waar bijna alle longstayers (ongeveer honderd mensen) verblijven. Zoals het er nu naar uitziet is dat zijn eindstation.

Nieuws

menu