TBS'er verdacht van brute verkrachting in Groningen, OM eist nieuwe dwangverpleging

De 44-jarige D. van IJ. hoorde donderdag voor de derde keer de maatregel tbs tegen zich eisen. De man wordt verdacht van een zeer gewelddadige verkrachting, in maart 2018 in Groningen.

Naast de tbs-maatregel is een gevangenisstraf van zes jaar geëist.

Van IJ. is in 1995 en in 2010 veroordeeld voor zedenmisdrijven. Tweemaal werd tbs opgelegd. Dat hem nu voor een derde keer tbs boven het hoofd hangt, is vrij uitzonderlijk. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren de tbs nogmaals op te leggen, hoewel zij de kans op een succesvolle behandeling als klein inschatten. 

'De maatschappij beschermen'

De officier van justitie: ,,Hoe lang de behandeling gaat duren, kan mij ook niet zo veel schelen. Dwangverpleging is ook bedoeld om de maatschappij te beschermen.’’ De gevangenisstraf van zes jaar moet gezien worden als vergelding, aldus de aanklager.

De man werkte bij de vrouw als klusser en verbouwde de badkamer. In de rechtszaal vertelde hij het verhaal zoals hij dat ook bij de politie vertelde: de vrouw had hem gevraagd haar bruut te verkrachten. ,,Het was haar initiatief. Ze had een fantasie om door de klusjesman te worden verkracht, ik ben daar in meegegaan. Ik vond dat ook wel spannend.’’

De lezing van het slachtoffer en het Openbaar Ministerie staat haaks op die van de verdachte. De vrouw zegt dat ze plotseling werd vastgepakt, werd vastgebonden en toen op sadistische wijze is verkracht. De officier van justitie noemt de lezing van de verdachte ongeloofwaardig. ,,Hij liegt zonder blikken en blozen.’’

Binnen de kliniek gold de man als een model-tbs’er

De tbs-status van de man was nog maar kort daarvoor voorwaardelijk beëindigd. Alle lichten stonden op groen. Hij had sinds een paar maanden een eigen woning en werkte als klusser. Binnen de kliniek gold de man als een model-tbs’er, zo werd in de rechtszaal geschetst.

Schadeclaim van 58.000 euro

De dochter van het slachtoffer las in de rechtszaal namens haar moeder een indrukwekkende verklaring voor waarin wordt beschreven hoe immens groot de impact van het gebeuren is op haar leven. Onbegrijpelijk werd genoemd dat de man met zijn verleden een eigen bedrijf kon beginnen, ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel en bij mensen over de vloer kon komen.

Het slachtoffer heeft een schadeclaim ingediend van 58.000 euro.

Uitspraak over twee weken.

Nieuws

Meest gelezen

menu