Advocaat: TCMG wijst aardbevingsschade af met gekke verhalen

SP wil 750 euro vergoeding voor alle huurders in het aardbevingsgebied in Groningen Foto: Archief ANP

Advocaat Jewan de Goede overweegt in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechter die vorige maand oordeelde dat de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen een schade goed heeft afgewikkeld.

De zaak draait om een woning in Meedhuizen. De eigenaar stelt dat door aardbevingen de kelder is losgescheurd van de woning. In de vloer zitten scheuren, net als in tegels. Dubbel glas van de ramen is ‘lek’. De schade, die in 2018 werd gemeld, zou volgens de woningbezitter zeker 15.000 euro bedragen.

Volgens de TCMG waren 15 schades inderdaad het gevolg van aardbevingen door de gaswinning en kwamen die dus in aanmerking voor een vergoeding. Die bedroeg 6672 euro. Bij dertien schades was dat verband er volgens de TCMG niet. Die zouden zijn veroorzaakt door onder meer slecht en oud voegwerk, waterschade en productiefouten.

Bij deze schades was volgens het schadeloket het zogenaamde wettelijk bewijsvermoeden niet van toepassing. Uitgangspunt daarbij is dat wordt aangenomen dat schade aan een huis in de gasregio een gevolg is van de gasbevingen, tenzij het tegendeel kan worden bewezen.

‘Dit kan niet waar zijn’

Volgens de rechter heeft de TCMG het bewijsvermoeden goed toegepast, maar daar is advocaat Jewan de Goede het niet mee eens. ,,De oorzaken die de TCMG voor de schade noemt, zijn precies de dingen die we een paar jaar geleden ook hoorden en waarvan we zeiden: dit kan niet waar zijn. Al die gekke oorzaken, die zo uit de losse pols zijn geschud. Juist daarvoor is het bewijsvermoeden er immers gekomen. Dan moet dat natuurlijk wel goed worden toegepast.’’

Door deze werkwijze van het schadeloket ligt de bal volgens de advocaat weer bij de gedupeerden, die dan maar moeten aantonen dat de schade wél komt door de aardbevingen. Daarvoor zouden ze een dure deskundige moeten inhuren, wat voor velen onmogelijk is. ,,Dit is een belangrijke kwestie, ik vind dat die zeker moet worden voorgelegd’’, zegt De Goede.

Mensen zijn moe

,,Er is weinig bezwaar gemaakt tegen de besluiten van de TCMG. Dat komt, vermoed ik, omdat veel mensen moe zijn. Ze denken: we kunnen toch niet winnen van ze, laat maar zitten. En zo komt de TCMG ermee weg.’’

Er lopen nog 18 beroepszaken tegen de TCMG bij de rechtbank. Het schadeloket heeft inmiddels ruim 40.000 claims afgehandeld en 275 miljoen euro uitgekeerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu