TU Delft: alle schade aan rand van bevingsgebied moet onderzocht

FOTO ARCHIEF DVHN

Alle schademeldingen aan de rand van het Groninger aardbevingsgebied moeten alsnog individueel worden onderzocht. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft.

De wetenschappers vegen de vloer aan met eerder onderzoek van Arcadis, dat stelde dat de kans op aardbevingsschade buiten de zogenaamde contouren verwaarloosbaar klein is. Het onderzoek van Arcadis, dat werd gedaan in opdracht van de NAM, is volgens de technische universiteit onvoldoende onderbouwd en de conclusies zijn te stellig.

Bewijs

Het Groninger Gasberaad, waarin diverse maatschappelijke organisaties verenigd zijn, is verheugd. „Het is kennelijk toch mogelijk om expertise te vinden die in staat is kritisch en onafhankelijk naar de onderzoeken van de NAM te kijken”, schrijft de club in een reactie. „We zijn blij dat nu duidelijk is dat er onvoldoende basis is om met zogenaamde schadecontourlijnen te werken. Dat hebben de Groningers altijd al gevonden en na jaren discussie is dat nu ook bewezen.”

Vervolgonderzoek

De TU Delft controleerde het onderzoek van Arcadis op verzoek van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. Alders: „Ik heb er bij de NAM op aangedrongen dat alle gebouwen die nog niet zijn onderzocht alsnog zo snel mogelijk worden geïnspecteerd.” Alders kondigt daarnaast een vervolgonderzoek aan naar de impact van de aardbevingen op gebouwen aan de randen van het gaswinningsgebied.

De bevindingen van de TU Delft zijn goed nieuws voor mensen die aan de rand van het bevingsgebied wonen, zoals de inwoners van Veendam, Zuidhorn, Kropswolde en Noord-Drenthe.

Groninger Bodem Beweging

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging (GBB) voelt zich gesterkt door de bevindingen. ,,De TU Delft bevestigt de felle GBB-kritiek. De methode van onderzoek wordt, in keurige onderzoekstaal, tot de grond toe afgebroken.''  Het gevolg is volgens de GBB dat de NAM en het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) nu niet anders kunnen dan alsnog een schadetaxateur naar de circa 1900 gemelde schades buiten de contouren van het aardbevingsgebied sturen.  Ondanks de conclusies van de technische universiteit blijft de GBB daarover sceptisch. ,,We moeten nog zien dat dit voor de huiseigenaren ook daadwerkelijk tot erkenning van de schades zal leiden.'' Het bestuur vindt dat het CVW met onmiddellijke ingang onafhankelijk moet worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu