TV-piraat moet winst inleveren: 45.000 euro

Er was om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden gevraagd, maar een 40-jarige man uit Groningen mag wegens tv-piraterij boeten met een werkstraf van 240 uur. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De meeste pijn is de financiële: de man heeft met zijn illegale activiteiten zo’n 45.000 euro verdiend. De rechters hebben besloten dat hij dat geld moet inleveren bij de Staat. Als stok achter de deur zijn naast de werkstraf twee maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Versleutelde tv-signalen

De man maakte zich schuldig aan zogeheten cardsharing. Hij verkocht legaal zogeheten dreamboxen, tv-kastjes waarmee versleutelde tv-signalen kunnen worden ontsleuteld. Middels software maakten de kastjes verbinding met de server van de verdachte.

Via de server werd vervolgens een signaal uitgezonden. Klanten konden op deze (illegale) manier digitale tv-zenders ontvangen tegen veel lagere kosten dan aanbieder (Ziggo) in rekening brengt.

Geen hobby, maar bedrijfsmatig handelen

De verdachte zei dat wat hij deed een soort hobby was. De rechtbank is evenwel van mening dat er sprake is bedrijfsmatig handelen. Klanten kregen technische ondersteuning. Wie nieuwe klanten aanbracht, kreeg een korting of kon gratis gebruik maken van de illegale diensten. Dan is het geen hobby meer, aldus de rechtbank.

De verdachte was in financiële problemen gekomen als gevolg van zijn gokverslaving. Hij dacht op deze manier naast zijn uitkering wat te kunnen bijverdienen.

Een 49-jarige man uit Groningen kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd als medeplichtige: hij verrichtte hand- en spandiensten.

Nieuws

Meest gelezen

menu