Tabak van Tante Tettje | Het beeld van Groningen

Tettje Hemmen in haar tabakswinkel aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat.

Tettje Hemmen in haar tabakswinkel aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Tettje Hemmen.

In 1975 rookt bijna iedereen, inclusief de intellectueel. Tettje Hemmen doet met haar tabakswinkel aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat, om de hoek van de Rijksuniversiteit, dus uitstekende zaken. Door menig student en hoogleraar wordt ze liefkozend ‘Tante Tettje’ genoemd.

Daar doet ze ook haar best voor. Ze is naast winkelier studentenhospita en wil geen kwaad woord over haar huurders horen. Toen ze 80 jaar werd, organiseerden oud-studenten een receptie voor hun gastvrije hospita. Nu wordt ze elk jaar nog door Vindicat uitgenodigd om een glaasje wijn te drinken. Haar klanten beschermen haar daarnaast met alles wat ze in zich hebben. Toen ze bedreigd werd met een revolver, zorgden trouwe bezoekers voor een goede afloop. Daardoor voelt ze zich nooit onveilig.

Maar Tantje Tettje wordt ouder. Ze heeft een aderontsteking en kan niet meer urenlang achter een toonbank staan. Haar winkel gaat dus sluiten. Ze heeft een advertentie in de krant geplaatst, om het niet zo’n schok te laten zijn. Haar overlijden, 6 jaar later, zal ongetwijfeld wel als schok zijn gekomen voor veel klanten.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl