Tabaksambassadeur pur sang

Tabaksambassadeur pur sang

Klaas Homan, gewaardeerd en gerespecteerd detaillist in rookartikelen en tabakswaren, is gisternacht, drie weken voor het bereiken van zijn 90ste verjaardag, overleden. Homan verkocht meer dan vijftig jaar rookartikelen en tabakswaren.

Klaas Homan, gewaardeerd en gerespecteerd detaillist in rookartikelen en tabakswaren, is gisternacht, drie weken voor het bereiken van zijn 90ste verjaardag, overleden. Homan verkocht meer dan vijftig jaar rookartikelen en tabakswaren.

De gezondheid liet de oud-winkelier in rookwaren en aanverwante artikelen in de steek. De binnenstad van Groningen gaat deze bekende Stadjer missen.

Vrijwel dagelijks schuifelde hij, met een boodschappentas in de hand, door het stadscentrum. Met bekenden maakte hij graag een praatje over het wel en wee in de stad en toonde zijn betrokkenheid met Groningen.

Compaenen

Het lag voor de hand dat Klaas Homan in de rookartikelen terecht zou komen. Vader en moeder hadden een winkel in de Herestraat, op de plek waar KPN nu mobiele telefoons verkoopt. Homan was zelf misschien liever dierenarts geworden, maar na een jaar studie besloot hij zijn ouders in de winkel te assisteren. Later verplaatste de familie de winkel naar de hoek van de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep. Hij hield het achter deze toonbank uiteindelijk 54 jaar vol.

Klaas Homan heeft zich altijd zeer serieus met de verkoop en promotie van tabaksartikelen beziggehouden. Samen met de collega's Stiekema en Stoffels zette hij sigaren van het merk SSH in de markt, later omgedoopt in Compaenen. Hij had zitting in tal van brancheverenigingen en is landelijk gelauwerd voor zijn kennis van tabaksartikelen.

FC Groningen

Naast de rookwaren genoot de winkel faam als voorverkoopadres van toegangskaarten voor de voetbalwedstrijden van FC Groningen en voor ijsrevue of circus als die de stad aandeden. Soms stonden honderden mensen in de rij op het trottoir op hun beurt te wachten.

Vijftien jaar geleden besloot Homan zijn vaste stek achter de toonbank te verlaten en van zijn vrije tijd te genieten. Op de gevel van het hoekpand hield de nieuwe eigenaar, een groothandel in rookartikelen, de naam in ere. Na zijn pensionering bezocht hij nog regelmatig samen met generatiegenoot en kleermaker Gerrit Gombert de vergaderingen van de ondernemersclub in de binnenstad van Groningen.

Sigarettenautomaten

Klaas Homan was niet alleen in kringen van rokers bekend. In de goede jaren verhuurde hij aan cafés en restaurants sigarettenautomaten en die apparaten moesten gevuld en onderhouden worden. Homan schrok er niet voor terug 's avonds laat met zijn hond een gelegenheid te bezoeken om een daar opgetreden defect te verhelpen. Uit dankbaarheid voor de snelle service liet de tabakswinkelier zich dan graag een borreltje inschenken.

Het overlijden van zijn eerste vrouw deed pijn. Met haar bestierde hij de winkel waarboven zij woonden. Het verdriet maakte enkele jaren later plaats voor vreugde, toen hij zijn oude jeugdliefde Kunny ontmoette en haar trouwde. De wekelijkse eetclub met goede vrienden in de Weeva bezocht het echtpaar Homan met plezier.

Nieuws

Meest gelezen

menu