Tachtig kaarsjes verlichten de vijver van het Noorderplantsoen voor WereldLichtjesDag

De kaarsjes zijn rondom de vijver in het Noorderplantsoen geplaatst. Foto: Nelleke de Jong

Een indrukwekkend gezicht: de normaal gesproken vrij donkere Barokke vijver in het Noorderplantsoen werd vrijdagavond verlicht door meer dan tachtig kaarsjes. Een jaarlijks initiatief van Cecile Clappers en Nelleke de Jong voor WereldLichtjesDag.

Elk jaar op de tweede zondag van december om 19:00 uur staan op de hele wereld ouders en gezinnen die kinderen hebben verloren eventjes stil bij hun verlies. In Nederland komen lotgenoten op meer dan honderd plekken samen. In Nijmegen is er bijvoorbeeld jaarlijks een moment in de kerk. In Groningen kunnen ouders tijdens Lichtjesdag een lichtbootje te water laten in het Noorderplantsoen waarbij de namen van de kinderen worden voorgelezen.

Door corona zit fysiek samenkomen er even niet in. De organisatie in Groningen heeft daar iets op gevonden. Clappers en de Jong hebben vrijdag al kaarsjes aangestoken, alles gefilmd en zondag krijgen de ouders de film toegestuurd zodat ze er op die manier gezamenlijk, maar op afstand even bij stil kunnen staan.

Contact tussen lotgenoten

,,Nelleke en ik doen dit nu drie jaar, maar het initiatief bestaat al langer in Groningen”, legt Clappers uit. ,,Mensen houden dit verlies vaak heel dichtbij zich, bijvoorbeeld omdat het moeilijk is om erover te praten. Op deze manier is er ook een beetje contact tussen lotgenoten.”

De actie in het Noorderplantsoen valt op. ,,Toen we vrijdag bezig waren bleven meerdere mensen even staan om te vragen wat we aan het doen waren.”

Zelf een label versieren

Iedereen die dat wilde kon van tevoren de naam doorgeven van het kind dat ze graag genoemd wilden hebben. Op de website van Lichtjesdag kon speciaal voor deze gelegenheid een label worden gedownload. „Ouders en gezinnen mochten dat label zelf versieren en daar de naam van het kind opschrijven. Ieder kind had daardoor een eigen gepersonaliseerd windlichtje.”

WereldLichtjesDag wordt sinds 1997 georganiseerd. In 2006 is het naar Nederland overgewaaid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu