Tandzorg op een industrieterrein

Tien jaar geleden verhuisde tandarts Rob Meyst van de binnenstad van Groningen naar een industrieterrein. Nu is er een bloeiende groepspraktijk met acht behandel- en twee narcosekamers.

Startende tandartsen kiezen bij voorkeur een plek in een groepspraktijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat dit jaar in opdracht van de Rabobank is gedaan. De bevindingen die dit voorjaar zijn gepubliceerd sluiten naadloos aan bij de ervaringen van de tandartsen Rob Meyst en Henk Alting. Zij zien in hun groepspraktijk aan de Rigaweg op het industrieterrein Euvelgunne steeds vaker pas afgestudeerde tandartsen aankloppen voor een plek aan de stoel. ,,Samenwerken in een groepspraktijk betekent ook terug kunnen vallen op de kennis van ervaren collega’s. Veel afgestudeerde tandartsen durven het niet aan in een solopraktijk te gaan werken’’, is het oordeel van het tweetal.

Binnenstad op het industrieterrein

Deze ontwikkeling was voor het duo, samen met tandheelkundig medewerker René Dijkstra, reden om de bestaande praktijk aanzienlijk uit te breiden. In het pand waar eerder een farmaceutische firma huisde zijn acht behandelkamers gekomen en is het interieur in een nieuw, opvallend jasje gestoken. De ontvangstruimte ademt de sfeer van de binnenstad van Groningen met op de wanden gigantische foto’s van de Hoge en Lage der A.

Nieuw in het complex zijn twee narcosekamers en een ruimte waar patiënten die onder narcose zijn behandeld kunnen bijkomen. ,,We zien een groeiend aantal patiënten met hevige pijn en een grote angst voor een behandeling. Die kiezen voor een ingreep onder narcose. Een speciaal mobiel narcoseteam van AIC uit Rotterdam komt wekelijks naar Groningen om te assisteren’’, vertelt Meyst vol trots.

Patiënt heeft de tocht er voor over

Meyst koos er een kleine tien jaar geleden al voor om zijn praktijk aan de Oostersingel naar het industrieterrein te verplaatsen. ,,Meer ruimte om te groeien en ook nog in een goedkoper pand dan een plek in de binnenstad. We hebben gemerkt dat het de patiënt niet uitmaakt om de tocht naar het industrieterrein te maken. De patiënt wil goed en snel geholpen worden. Ik heb negen jaar geleden al de blauwdruk gemaakt voor een kliniek die we nu in een driemanschap realiseren.’’

De plannen kwamen in een stroomversnelling door een samenwerking met Mondzorg Bedum en de komst van tandarts Alting, die een paar jaren geleden nog praktijk hield aan de St. Walburgstraat en vervolgens in Vinkhuizen aan de slag ging. Deze praktijk heeft hij gesloten om de samenwerking met Mondzorg Noord aan te gaan. Daarnaast doceert hij nog aan de opleiding Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer vrouwen

Meyst en Alting zien de grotere groepspraktijk de komende jaren alleen maar groeien. Niet alleen omdat beginnende tandartsen steun zoeken bij ervaren collega’s, maar ook omdat de werkattitude verandert. ,,Driekwart van de studenten tandheelkunde is vrouw. Die kiezen heel bewust voor een kortere werkweek dan een vijfdaagse. In een solopraktijk is dat niet te bereiken en daarom zoeken zij een groepspraktijk. Die behoefte zal de komende jaren alleen maar toenemen’’, is de mening van Alting.

Meyst en Alting verwachten jaarlijks tienduizend patiënten in de praktijk te zien en te behandelen. Er lopen vijf tandartsen rond, twee mondhygiënisten en zeven man ondersteunend personeel. „De drukte neemt toe. Dit jaar stoppen 700 tandartsen en de opleidingen leveren maar 210 nieuwe af’’, verklaart het tweetal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu