Tanken of boodschappen doen in Duitsland? Neem je coronapapieren mee; de Bundespolizei voert weer vaker controles uit

Wie even de Duitse grens wil oversteken om te tanken of boodschappen te doen, doet er goed aan zijn ‘corona-papieren’ bij zich te hebben.

Foto:

Foto: ANP/Bart Maat

De Bundespolizei voert weer vaker steekproefsgewijs grenscontroles uit. Dit om Nederland door de Duitse regering weer als hoogrisicogebied is aangewezen, vanwege het aantal coronabesmettingen.

Wie bij zo’n controle wordt aangehouden, moet een negatief testbewijs kunnen laten. Een bewijs dat hij of zij is gevaccineerd of van corona is genezen, volstaat ook.

Middagje

,,Als iemand deze bewijzen niet kan laten zien, kunnen we hem de toegang tot Duitsland weigeren’’, zegt woordvoerder Thomas Gerbert van de Bundespolizei in Hannover. ,,Dat geldt inderdaad ook voor mensen die een middagje naar Duitsland willen. Wie vakantie in Duitsland wil vieren, moet dat bovendien van tevoren digitaal aanmelden.’’

Enkele maanden geleden werden de grenscontroles ook al eens verscherpt omdat Nederland toen ook ‘in het rood’ stond. Toen was het vaccineren nog maar pas op gang gekomen en moest een negatief testbewijs worden getoond. Een verschil met de vorige keer is volgens Gerbert dat de Bundespolizei nu ook intensiever in treinen gaat controleren.

Bondsregering

Hoe lang de verscherpte controles duren, kan Gerbert niet zeggen. ,,De bondsregering beslist daarover, in overleg met het Robert Koch Institut. Eind deze week is er weer een overleg.’’ De intensievere controles worden langs de hele grens uitgevoerd. De Bundespolizei in Hannover is verantwoordelijk voor de grens met Groningen en Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu