Shell aan Zonnelaan in Groningen al bijna tien keer doelwit van gewapende overval. Tankstation overvallen was voor het vroegere criminelengilde een deel van de opleiding

Het Shell-station aan de Zonnelaan in Groningen was zondagavond voor bijna de tiende keer het doelwit van een gewapende overval. Een gemaskerde jonge man bedreigde een medewerker en ging er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Van de overval die zondagavond plaatsvond was maandagmorgen al niks meer te merken.

Van de overval die zondagavond plaatsvond was maandagmorgen al niks meer te merken. Foto: Van Oost Media

Maandagochtend gaat alles bij het pompstation alweer zijn gebruikelijke gangetje. Automobilisten tanken onbekommerd hun benzine, terwijl het politieonderzoek nog in volle gang is. De politie zoekt een persoon van tussen de 16 en 18 jaar oud met een licht getinte huidskleur die er vermoedelijk te voet vandoor ging.

Onderdeel van ‘opleiding’ tot crimineel

Vanzelfsprekend is de hoogte van het bedrag bij de betrokkenen wel bekend, maar hier doet de politie vanwege het onderzoek geen mededelingen over.

Directeur Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE (Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche) vermoedt dat het niet om een groot bedrag gaat. ,,Het aantal overvallen op tankstations is de laatste tien jaar enorm gedaald. Misschien dat er toen wel een paar honderd plaatsvonden. Door het criminelengilde werd het ook als ‘onderdeel van de opleiding’ gezien.”

Minder contant geld

,,Een overval op een tankstation was relatief eenvoudig. Maar sinds begin dit jaar waren dat er landelijk tot april dertien en in dezelfde periode vorig jaar vijftien. Tankstations worden steeds minder interessant door het betalen met pasjes waardoor er minder contant geld is, en vanwege de toegenomen beveiliging. Bovendien wordt het contante geld snel gestort in een kluis waar de medewerkers zelf niet bij kunnen.”

De Vries: ,,Je ziet wel dat ze zich meer op tabak richten, omdat dit door alle accijnzen een stuk duurder is geworden. Vorig jaar reden ze bij een benzinepomp nog met een shovel naar binnen, alleen voor de tabak. Maar toch is het nu zo dat de buitkans klein is en de pakkans heel erg groot.’’

Dat mag zo zijn, maar het station aan de Zonnelaan is al enkele decennia erg populair bij overvallers. ‘Weer overval op benzinestation’, kopte Nieuwsblad van het Noorden op 4 november 1988 na een gewapende overval op het tankstation aan de Zonnelaan. De afgelopen vijf jaar was het vijf keer raak. Een overval op 17 december 2018 springt eruit: twee 13-jarige jongens bedreigden een medewerkster met lange messen en gingen er met enkele honderden euro’s vandoor. Ze werden al snel gearresteerd.

Overvallers tankstations vaak gelegenheidsdieven

,,Bij overvallen op tankstations gaat het vaak om gelegenheidsdieven’’, zegt woordvoerder Tim Schoemakers van brancheorganisatie BETA, waarbij 1300 bemande, onafhankelijke tankstations zijn aangesloten. ,,Ze zijn vaak niet goed voorbereid, zijn relatief jong of verward.’’

Ook hij benadrukt dat tankstations niet ‘oververtegenwoordigd’ zijn als het gaat om overvallen. ,,Snackbars en dergelijke zijn vaker het doelwit.’’ Hij is verbaasd dat de overval op de benzinepomp aan de Zonnelaan in de zomer plaatsvond. ,,Meestal gebeurt dat in het najaar als het vroeger donker wordt. Overvallers wanen zich dan veiliger.’’

Camerabeelden

Shell doet geen mededelingen over deze en vorige overvallen. Een woordvoerder benadrukt dat er voor medewerkers die zijn bedreigd altijd goede nazorg is.

De politie meldt dat er met enkele getuigen is gesproken en dat er camerabeelden zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu