Te koop in Groningen: een walhalla voor een half miljoen (of een tamelijk duur bouwpakket van Finse komaf)

Het schooltje aan de Ceramstraat in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Het schooltje aan de Ceramstraat in Groningen staat te koop. Vanuit het hele land trekt het woonhuis belangstellenden. Bewoonster Ingrid de Groot is toe aan iets anders. ,,Iets aan het water. Of een kerkje. Dat heb ik nog nooit gehad.’’

Ze heeft nog nooit ergens zo lang gewoond als in haar schooltje. Twaalf jaar geleden deed Ingrid de Groot (55) een bod op de Finse School (zie kader) in de Indische buurt in Groningen en was ze ineens eigenaar van de drie klaslokalen, de brede gang, de zeven kinderwc’tjes en de enorme tuin rondom. Nu is het de hoogste tijd, vindt ze, om te verkassen.

Sinds vrijdag staat ’t Kleine Schooltje - zoals De Groot het heeft gedoopt - op Funda . Binnen de kortste keren stond de telefoon bij makelaar Wichers van der Schaaf roodgloeiend. Stelletjes uit het hele land met interesse in de school belden op, net als aannemers en beleggers. En jongeren die de school gezamenlijk willen bewonen.

Bijzonder project vanaf 475.000 euro

,,Wat een mooi vak heb ik toch’’, zegt Hans Wichers die het schooltje van De Groot een van de bijzondere projecten uit zijn bijna 40-jarige makelaarscarrière noemt. ,,Waar in de stad vind je nu een stuk grond van 1320 vierkante meter met een woonruimte van 250 vierkante meter erop?’’ vraagt hij zich af.

Hij zegt: ,,Het gebouw heeft onderhoud nodig. De kozijnen en de goten zijn in niet al te goeie staat. Maar hier komt iemand op af die een ton of anderhalve ton investeert.’’

De vraagprijs, een vanafprijs, is 475.000 euro. Die schrikt belangstellenden niet af, integendeel. Ze komen massaal naar het verborgen paradijs aan de Ceramstraat. Zelfs op zondag zijn er bezichtigingen. De teller staat op 65, zegt De Groot.

Dorpje in de stad

De meest gehoorde uitspraak over haar huis? ,,Ik verkoop wel eens wat via Marktplaats en dan komen de mensen het hier ophalen. Dan zijn ze stomverbaasd dat je zo kunt wonen. Hetzelfde geldt trouwens voor buren om me heen. Die hebben deze plek nog nooit gezien, terwijl ze er bij wijze van spreken pal naast wonen.’’

De Groot is zeer content met haar dorpje in de stad. Ze liep het min of meer bij toeval tegen het lijf, kocht het en maakte het bewoonbaar. ,,Het was kamperen die eerste jaren’’, zegt ze. Niet alleen maakte ze zich de drie klaslokalen eigen met haar kleurige inrichting en uiteenlopende verzamelingen - van Tsjechische houten poppetjes tot bont servies en porseleinen wandbordjes - ; ook de tuin richtte ze stukje bij beetje in.

Egel, vijgenboom en pauwlonia

Ze houdt van haar huis, waar ze de stereo onbekommerd voluit kan draaien, waar in de tuin ruimte is voor spontane (buurt)feestjes, waar ze inmiddels evenveel geeft om de egels als de vijgenboom. Waar ze in de veranda een groot deel van het jaar buiten kan zijn.

Een meneer en mevrouw uit Gieten bekloppen de kozijnen. Ze bewonderen de tuin. ,,Hoe heet deze plant?’’ vragen ze aan De Groot. ,,Een pauwlonia’’, zegt De Groot, die eraan toevoegt hoe mooi paars deze goudenregenachtige bloeit. ,,En ernaast staat een perzik.’’ In de keuken staan weckflessen met zelfgemaakte perenlikeur en vijgenlikeur.

Zo veel weelde, maar toch weg willen. Waar komt dat vandaan? De Groot kan het niet exact zeggen, het is een combinatie van factoren. Ze heeft een fulltime baan als leidinggevende bij het Klantencontactcentrum van de ING in Leeuwarden. Ze heeft nu de leeftijd dat ze nog een keer kan verkassen. De tuin is tijdrovend.

Of toch een kerkje?

Ze zou wel aan het water willen wonen, op fietsafstand van de binnenstad. Gewoon in een huis dat al klaar is; niet weer zo’n project. Alhoewel. ,,Ik zag ook een kerkje. Ik heb nog nooit een kerkje bewoonbaar gemaakt’’, zegt ze.

Ze zal de vrijheid van haar schooltje missen, evenals de buurt. ,,Buren komen bij mij achterom, net als op de boerderij. Zo’n school wordt toch een deel van je identiteit. Ik ben Ingrid van het kleine schooltje geworden.’’

Meer foto’s en informatie over dit pareltje vind je op Funda .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu