Te koop in Het Hogeland: kerktorens, scholen en leugenbankje

Wie een originele woning, werkruimte of ander onderkomen zoekt, kan bij gemeente Het Hogeland aankloppen. Die heeft onder meer kerktorens en scholen in de aanbieding.

Te koop: De muziekkoepel in Winsum.

Te koop: De muziekkoepel in Winsum. Foto: DVHN

Het Hogeland wil een deel van zijn vastgoed afstoten om te bezuinigen op de vaste lasten en het onderhoud. Op de verkooplijst staan rond de vijftig gebouwen waaronder veertien monumenten. Er zijn plannen om dorpshuizen en sportaccommodaties te privatiseren. Volgend kalenderjaar gaat de verkoop van start.

Scholen

Een stuk of tien scholen staan in de etalage zoals De Akkerwinde in Ulrum, Lydinge in Leens, Brunwerd en Willem Alexander in Uithuizen, De Klinckenborg in Kantens, Jansenius De Vries en De Rank in Warffum, De Dobbe en Roodschoul in Roordeschool en Het Hogeland College in Wehe-den Hoorn. De scholen staan al leeg of komen leeg te staan omdat ze nieuwbouw hebben of krijgen. Sommige scholen mogen na verkoop worden gesloopt.


Kerktorens

Wie een warm hart heeft voor religieus erfgoed kan een bod doen op de kerktorens in Eenrum, Pieterburen, Usquert, Noordwolde en/of Westerdijkshorn. Ook de monumentale molens Grote Geert (Kantens), Windlust (Zandeweer), Eva (Usquert) en De Liefde (Uithuizen) staan op de verkooplijst.

Leugenbankje Zoutkamp

Wie wat frivolers wil, kan een bod doen op het leugenbankje in Zoutkamp, muziektempels (Leens, Winsum, Usquert) of carillons (Baflo, Winsum).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu