Te veel bruikbare rommel in container

Foto Archief DvhN

Veendam wil het afval anders inzamelen. Het leidt tot beter scheiden aan de bron en in de meeste gevallen tot een lagere afvalstoffenheffing voor de burger.

Inwoners van de gemeente Veendam gooien te veel spullen in de grijze afvalcontainer die heel goed een tweede leven kunnen krijgen als grondstof voor andere producten. Onderzoek wijst uit dat er in 2014 in Veendam per inwoner 251,5 kilo ongescheiden restafval in de grijze container verdwijnt, daartussen zit 39 kilo gft-afval, 36 kilo plastic en 20 kilo papier. Te veel van deze nog herbruikbare spullen verdwijnt in de verbrandingsoven. Het doel voor het jaar 2020 is het verminderen van deze hoeveelheid restafval tot 150 kilo per inwoner.

Extra container
De nieuwe manier van inzamelen betekent dat Veendam deels overgaat op diftar (betalen naar hoeveelheid aangeboden restafval). En huishoudens krijgen een extra container voor PMD-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons). Het restafval wordt als de plannen doorgaan eens in de 4 weken gehaald.

Scheiden aan de bron is het devies. Doordat er minder rommel wordt aangeboden bij de verbrandingsovens, en doordat er verdiend kan worden aan afval als grondstof, kan de afvalstoffenheffing omlaag. In sommige gevallen wel met 28,50 euro per huishouden. De gemeente wil de nieuwe manier van inzamelen 1 oktober dit jaar ingevoerd hebben.

SP vreest negatieve gevolgen
Coalitiepartijen GemeenteBelangen en VVD vinden het jammer dat er alleen gekeken is naar scheiden aan de bron (dus door de burger) en niet naar de voor- en nadelen van na-scheiding (bij de afvalverwerker). Wethouder André Hammenga (CDA) zegt gebonden te zijn aan een nieuw contract dat het Samenwerkingsverband afvalstoffenverwijdering Oost- en Zuidoost-Groningen (SOZOG) heeft afgesloten met afvalverwerker Sita. Veendam zit in SOZOG met Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Oldambt, Stadskanaal, Vlagtwedde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. ,,De gemeenschappelijke regeling heeft gekozen voor scheiden aan de bron. Ik kan het niet anders maken.’’

De SP juicht de voorstellen toe, maar is bang voor negatieve gevolgen van diftar. De SP is bang dat mensen, als ze extra moeten betalen, rommel illegaal zullen storten en pleit daarom voor goede handhaving.

Nieuws

Meest gelezen

menu