Techniek hapert in historische raad Groningen over benoeming nieuwe wethouder Diks

Bloemen van de burgemeester na de installatie van Isabelle Diks als wethouder in een vanwege corona historisch lege raadszaal. Foto: Gemeente Groningen

Ondanks langdurige technische problemen is woensdagavond GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks tot wethouder benoemd in een historische vergadering van de Groningse gemeenteraad.

Vanwege corona moest de raad woensdag opnieuw digitaal vergaderen. Deze keer was er echter voor gekozen om geen van de 45 raadsleden toe te laten tot de raadszaal. Die bleef nooit eerder zo leeg als woensdag: alle politici vergaderden op afstand mee vanachter de computer thuis of in hun fractiekamer.

Aanloopproblemen zorgen voor lang oponthoud

Door technische problemen duurde het echter veel langer dan gepland voor de uitslag van de stemming opgemaakt kon worden. De vergadering was in twee delen opgesplitst, in de middag en avond. Tussendoor moesten de leden naar het raadhuis komen om hun stembriefje in te leveren. Dat was nodig omdat over benoemingen volgens de wet per se vertrouwelijk moet worden gestemd en dat is online niet mogelijk.

Twintig tegenstemmen, vierentwintig voor kandidatuur Diks

Door de aanloopproblemen met het online-vergadersysteem duurde het tot na achten, anderhalf uur later dan gepland, tot het tweede gedeelte van de vergadering. Daarin bleek dat een meerderheid van 24 raadsleden voor Diks benoeming hadden gestemd, en twintig tegen.

Dat zou betekenen dat Diks vooralsnog alleen de steun van de vier coalitiepartijen heeft (minus één lid dat was verhinderd) en dat de voltallige oppositie een tegenstem heeft uitgebracht. Dat is in de historie van de Groningse raad heel zeldzaam.

‘Werken aan verlichting coronazorgen voor onze inwoners’

Juist in deze coronatijden moet de gemeente meer dan ooit een schild zijn voor de bevolking, betoogde Diks in haar eerste speech na haar installatie. ,,De crisis hakt er hard in bij veel inwoners van de gemeente’’, zegt de nieuwe wethouder: van ondernemers die hun omzet zien wegvallen tot kwetsbare kinderen die door de quarantainemaatregelen nu in onveilige thuissituaties zitten. Ze ziet het als haar opdracht ,,om vanuit mijn portefeuille te werken aan verlichting van hun zorgen’’.

Nieuws

Meest gelezen

menu