Telescoopkraan valt om bij Ikea in Groningen. Onderliggende gasleiding niet geraakt, woonwinkel wel ontruimd

Een doffe dreun hoorde Ikea-werknemer Frank van Rieke dinsdagochtend toen een grote telescoopkraan omviel bij werkzaamheden aan het woonwarenhuis. De Ikea werd ontruimd omdat er gevaar was voor een gasexplosie.

De woonwinkel bleef vervolgens de hele dag op slot. Pas na langdurig onderzoek bleek dat de ondergrondse gasleidingen niet waren beschadigd.

Geschrokken

„Ik heb die dreun wel gevoeld,” zegt Frank van Rieke van Ikea Groningen. Hij was op een van de bovenste verdiepingen toen het gevaarte de groenstrook raakte. „Al vrij snel zag ik de kraan liggen. Toen zijn de hulpdiensten ingeschakeld.” Kort daarop werd de Ikea geëvacueerd. De deuren bleven dinsdag voor de rest dicht. Klanten en personeel die niet naar huis konden, werden opgevangen aan de Griffeweg.

Ook Marina Validzic, HR-manager bij Ikea, is geschrokken. „Dit maak je niet iedere dag mee.” Ze is tevreden over de evacuatie. „Dit verliep snel en zonder problemen. Veel klanten dachten dat het een oefening was.”

Warmtepomp

De telescoopkraan van de firma Schot was bij de Ikea vanwege de installatie van een warmtepomp. De kraan kwam terecht op een groenstrook langs de Agunnarydweg. Onder die groenstrook liggen gasleidingen van de Gasunie.

Door zowel de Gasunie als de brandweer is onderzocht of er gas lekte. Rond 16.00 uur werd duidelijk dat de leidingen niet waren beschadigd. Daarop werd begonnen met de berging van de kraan. Het terrein is inmiddels vrijgegeven.

Oorzaak

Volgens Jesse Mol, woordvoerder bij de Veiligheidsregio Groningen, is de oorzaak van de val nog onbekend. „Omdat we aanvankelijk niet wisten wat de situatie was, zijn we opgeschaald naar GRIP-1.”

GRIP staat voor gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure: een vaste regeling die ingaat bij een grote ramp of crisis. In het bijzonder als verschillende hulpdiensten moeten samenwerken.

Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar de oorzaak van het omvallen van de zware kraan. Daarvoor worden onder meer beelden van camera’s geraadpleegd die rond Ikea hangen.

Nieuws

menu