‘Teleurgestelde’ Henk Kuipers weigert in de rechtbank vragen van medeverdachten te beantwoorden (want hij baalt van zijn enkelband)

Henk Kuipers loopt richting de rechtbank. ANP

Henk Kuipers heeft dinsdagochtend tot verrassing van de rechtbank geweigerd als getuige vragen te beantwoorden. De reden: Kuipers is teleurgesteld dat hij nog altijd, op last van de rechtbank, een enkelbandje moet dragen.

Kuipers was opgeroepen om te getuigen in de strafzaken van twee medeverdachten, onder wie No Surrender-oprichter Klaas Otto. Eerder had Kuipers aangegeven dat hij bereid was vragen te beantwoorden op voorwaarde dat zijn advocaat Roy van der Wal hierbij aanwezig zou zijn.

Van der Wal was dinsdagochtend aanwezig, maar Kuipers uitte bij aanvang zijn ongenoegen over het enkelbandje dat hij al een jaar en acht maanden draagt. Eerdere verzoeken van Kuipers om van het bandje te worden verlost, werden door de rechtbank afgewezen.

Kuipers beroept zich op verschoningsrecht

Nadat hij als getuige was beëdigd, beriep Kuipers zich op zijn verschoningsrecht, een recht dat hij als medeverdachte heeft. ,,Het geven van antwoorden is niet in het belang van mijn eigen zaak’’, zei Kuipers.

Kuipers en vier medeverdachten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, diefstallen met geweld, mishandeling en valsheid in geschrifte. Het strafproces is in de zomer van 2019 begonnen. Anderhalf jaar eerder werd Kuipers gearresteerd. Hij zat dertien maanden in voorarrest en kwam vrij onder voorwaarden. Een van die voorwaarden: het enkelbandje.

Maandag is het woord aan het Openbaar Ministerie en worden de strafeisen bekendgemaakt. De rechtbank streeft ernaar om nog dit jaar uitspraken te doen.

Nieuws

Meest gelezen

menu