Teleurstelling bij de Bomenridders: Gemeente Groningen begint met herinrichting A-Kerkhof terwijl er nog een rechtszaak loopt

De werkzaamheden op het A-kerkhof zijn sinds deze week in volle gang. Foto: DvhN

Grote teleurstelling bij de stichting Bomenridders: de gemeente Groningen is toch weer aan de gang gegaan met de herinrichting van het A-kerkhof, terwijl er nog een rechtszaak loopt.

De aanleg van een nieuw zitpleintje aan de voet van de A-toren gaat schuil achter zwarte doeken. Symbolisch, vinden sommige omwonenden, voor het in hun ogen trieste besluit om het aloude plantsoentje te moderniseren.

Hip pleintje

Eind dit jaar moet er een nieuw, hipper en vooral lichter (minder schaduw) pleintje liggen met meer en beter toegankelijke zitplaatsen. Groningen wil extra (gratis) verblijfslocaties voor bezoekers in de binnenstad en besloot de bestaande sombere plek bij de toren anders in te richten.

Voor het plan moesten een paar oude bomen wijken. Dat leidde tot ongekend massale protesten vanuit de hele stad. Er was zelfs een heuse oploop van mensen die de bomen wilden sparen. Politiek Groningen (althans: de coalitiepartijen) hield aan de plannen vast, tegenstanders vingen bot bij de rechtbank.

Dief in de nacht

Op de vroege maandagochtend van 3 februari kapten houthakkers in opdracht van de gemeente de bomen als een dief in de nacht. Door het aangekondigde hoger beroep niet af te wachten, voorkwam de stad nieuwe vertraging: eerder was de vergunning al een keer door de rechtbank geschorst geweest in afwachting van de zitting.

,,Enkel een aankondiging dat men mogelijk een voorlopige voorziening indient, vatten wij niet op als een juridisch relevant gegeven’’, liet burgemeester Koen Schuiling later namens het door GroenLinks genomineerde stadsbestuur weten.

De rechtbank was duidelijk: de gemeente mocht z’n gang gaan. De herinrichting begon maandag 5 oktober met het weghalen van een oude (brandblus)pompinstallatie. Een dag later zijn de historische lage hekjes rond het kerkhofgras weggehaald. De komende weken wordt de herdenkingsboom verplaatst en komt er circa 300 m2 aan ‘plantvakken’ bij.

Raad van State

De geschiedenis herhaalt zicht, meent de stichting Bomenridders. ,,Want ons bezwaar is nog steeds in behandeling bij de Raad van State en de gemeente wacht wederom niet op de afloop’’, zegt bomenridder Jan Pieter Janse. Volgens juridisch adviseur Peter Mendelts van de stichting is dat in Groningen inmiddels een normale gang van zaken, maar landelijk zeker niet standaard.

Mendelts: ,,Je hoeft het beroep tegen een vergunning juridisch niet per se af te wachten, maar het is wel netjes om dat te doen zolang een zaak onder de rechter is. De stichting had het ook fijn gevonden als de gemeente haar nu op de hoogte had gebracht van de huidige werkzaamheden, om eventueel nieuwe juridische stappen te kunnen zetten. Bij de gemeente ontbreekt communicatie op dat punt.’’

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) kondigde onlangs in de gemeenteraad al aan dat de herinrichting van het A-kerkhof gewoon doorgaat. Andere onderdelen van de herinrichting van de binnenstad staan wegens financiële problemen wel ter discussie.

Nieuwe stappen

Of de stichting alsnog een voorlopige voorziening aanvraagt of de civiele rechter inschakelt is niet bekend. Volgens Jan Pieter Janse ligt dat wel in de lijn der verwachtingen omdat er met de gemeente geen normaal overleg mogelijk is over groen en groencompensatie.

,,De gemeente zou z’n best moeten doen om de gestolen bomen op het A-kerkhof terug te planten en de waterhuishouding in het plantsoentje te verbeteren, maar de coalitiepartijen geven liever de voorkeur aan de bouwwoede van dit college. Groningen verkwanselt namelijk niet alleen groen op het A-kerkhof. Dat gebeurt op talloze andere plekken in de stad, zoals de vloeivelden, Selwerderhof, Stadspark, Hunzezone en nu ook weer project Q aan de Ketwich Verschuurlaan. Vastgoedsector en gemeente maken postzegeltjes van SES-zones. Terwijl die juist zijn bedacht om bomen, struiken en dieren de ruimte te geven die ze verdienen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu