Definitieve streep door zomerkermis in Groningen: 'Heel zuur dat het niet lukt'

Opbouw van de Groninger zomerkermis, in 2013. Foto Duncan Wijting

De zomerkermis in de binnenstad van Groningen, die komend weekend zou beginnen, gaat definitief niet door.

De gemeente Groningen heeft maandagmorgen een knoop doorgehakt over de vergunningaanvraag voor de kermis op de Grote Markt en de kermisexploitanten laten weten dat het er niet inzit.

‘Niet verantwoord’

,,We hebben ons best gedaan om te kijken of het op een of andere manier toch mogelijk was”, zegt woordvoerder Hans Coenraads van de gemeente.

,,Maar de situatie maakt dat het op dit moment niet verantwoord is. De aantallen besmettingen met corona stijgen, ook in Groningen. Daar komt bij dat een kermis, midden in het centrum waar op piekmomenten al veel mensen af komen op de horeca en winkels, zorgt voor een stapeling van publiek. Dat kunnen we nu even niet hebben. Anderhalve meter afstand houden zal heel lastig worden.”

Aantal bezoekers in de gaten houden is ingewikkeld op de kermis

Coenraads stelt dat gekeken is naar het volledig omheinen van de kermis op de Grote Markt. Het idee was dat de organisatie zou kunnen sturen op het aantal toegestane bezoekers op de kermis. Dat zou moeten door te werken met slechts een in- en uitgang. Datzelfde was de bedoeling op de Vismarkt.

Volgens de gemeente is het echter geen doen om het gebied tussen de twee kermissen op de Grote Markt en de Vismarkt, waar ook de terrassen staan, volledig af te schermen. ,,Op die plek komen verschillende publieksstromen bij elkaar die wat je ook doet heel moeilijk van elkaar te scheiden zijn.’‘

De Vereniging voor Volksvermaken, die tijdens normale zomers verantwoordelijk is voor activiteiten rond Groningens Ontzet had eerder al besloten de zomerkermis niet te organiseren vanwege de coronacrisis. De vereniging van kermisexploitanten heeft vervolgens geprobeerd alsnog een vergunning te krijgen, maar tevergeefs.

‘Heel zuur’

,,We zijn heel erg teleurgesteld”, zegt Gwendolyn Spelbrink namens de kermisexploitanten. ,,Het is geen onwil van de gemeente en dat weten we ook. Zij hebben echt hun best gedaan om het door te laten gaan. Maar het is toch heel zuur dat het niet lukt.”

Spelbrink organiseert de zomerkermis in Groningen. Hier zouden zo’n twintig exploitanten komen. Zelf wilde ze er met de kinderdraaimolen staan. ,,We zijn al zeker zes weken bezig om een goede manier te vinden om de kermis veilig en goed te organiseren. We hebben tot het laatste moment hoop gehouden. Maar de oplopende besmettingen gooien roet in het eten.”

Ze gaat nu onderzoeken of de kermis mogelijk in een of andere vorm door kan gaan. ,,Wij hebben nu helemaal geen verdiensten. Het is echt een grote teleurstelling.”

Coenraads laat namens de gemeente weten dat de kans bestaat dat er later in het jaar een alternatieve kermis wordt georganiseerd, mogelijk op een andere plek in de stad.

Nieuws

Meest gelezen

menu