Tempo schadeafhandeling omhoog? Toch oude-NAM experts nodig

Mensen met aardbevingsschade kunnen een expert op de stoep krijgen die eerder voor de NAM heeft gewerkt. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) ziet geen andere mogelijkheid om het tempo van de schadeafhandeling omhoog te krijgen.

De TCMG kampt met een gebrek aan deskundigen. Daardoor zijn van de 16.000 schademeldingen die de commissie heeft liggen, er nog maar 93 afgehandeld.

Voortvarend lukt nog niet

Dat tempo moet omhoog, zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. ,,We hebben gezegd dat we ruimhartig, rechtvaardig, onafhankelijk én voortvarend te werk willen gaan. Dat laatste lukt nog niet.’’

De commissie is daarom een pilot gestart met 10BE. Dat is een organisatie die wordt gevormd door tien expertisebureaus die de afgelopen jaren voor de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVM) heeft gewerkt. De experts gaan aan de gang met ruim 250 schademeldingen van een woningcorporatie in Groningen. Daarnaast pakken ze 2000 schade-opnames op die het CVW al eerder heeft gedaan.

Geen eigen vlees keuren

De deskundigen mogen daarbij niet hun eigen vlees keuren. Ze gaan niet nog een keer naar een adres waar ze al eerder zijn geweest. Bovendien mogen schademelders altijd een bezwaar tegen een voorgedragen deskundige indienen.

Vertrouwen winnen

Bij de start in maart stelde de TCMG nog juist niet met oud-experts te willen werken vanwege het wantrouwen tegenover de NAM. Schaafsma: ,,Dat vertrouwen moeten we zien te winnen en dat is niet gemakkelijk. Maar deze experts worden met een heel andere opdracht op pad gestuurd. Kort door de bocht gezegd: als een scheur eruit ziet of hij door aardbevingsschade komt, dan is dat ook zo.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu