Uitbreiding Chemiepark Delfzijl in gevaar door traagheid TenneT en Enexis

Nienke Homan.

De uitbreiding van Chemiepark Delfzijl staat op het spel als TenneT en Enexis niet tijdig met een goed energienetwerk op de proppen komen en daarmee de productie van waterstof blokkeren.

In een ‘ongeduldige brief’ roept de provincie TenneT en Enexis op snel een besluit te nemen over de bouw van een verdeelstation op de locatie Heveskes in de Eemsdelta. Op het verdeelstation van de netwerkbeheerders moet energie van windparken op zee worden omgezet in spanning voor bedrijfsmatig gebruik.

Een consortium van Nouryon, GasUnie en vier andere partijen wacht met smart op de voorziening van TenneT en Exexis. Het wil bij Delfzijl Europa’s grootste waterstoffabriek bouwen. In deze fabriek wordt elektriciteit van windparken omgezet in waterstof. Dat gebeurt met een electrolyser. De waterstof die de fabriek produceert, wordt afgenomen door BioMCN. Dat zet de waterstof weer om in hernieuwbare ethanol.

Homan: Kwestie van tijdig plannen

Nouryon en GasUnie beslissen dit jaar of ze de benodigde investering van vele tientallen miljoenen euro’s willen doen. In januari liet het consortium weten dat het in 2022 de eerste groene waterstof wil produceren. ,,Het te lang uitblijven van een verdeelstation mag geen rem zijn op de ontwikkelingen hier’’, zegt gedeputeerde Nienke Homan. ,,Het is een kwestie van tijdig plannen. De ontwikkelingen op gebied van waterstof gaan sneller dan eerder werd aangenomen.’’

Om het waterstofproject Djewels van GasUnie en Nouryon te kunnen ontwikkelen kreeg het consortium 11 miljoen euro van de Europese Unie en 5 miljoen euro uit het Waddenfonds. Homan: ,,We vertrouwen erop dat TenneT en Enexis op zeer korte termijn de juiste stappen ondernemen. Daarom willen we nu nog niet spreken van een brandbrief. Maar dat er echt wat moet gebeuren om grote ontwikkelingen hier op het gebied van de waterstofeconomie niet te vertragen staat vast.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu