TenneT begint met vervangen 110 kV hoogspanningslijn van Euroborg naar Bloemsingel, dwars door de stad, onder het Eemskanaal door, langs het UMCG

De 100 kV-kabel van Hunze naar Bloemsingel loopt 3,4 kilometer onder de grond door de stad. TenneT.

TenneT bereidt de vervanging voor van de 3,4 kilometer lange 110 kV-verbinding tussen de hoogspanningsstations bij Euroborg en Bloemsingel, dwars door de stad Groningen. Omwonenden worden donderdagavond online bijgepraat.

Het vervangen van de 3,4 kilometer lange, ondergrondse kabel is nodig om meer energie te kunnen transporteren en omdat een nieuw systeem sneller te repareren is in geval van een storing. De verbinding die er nu ligt is sinds 1964 in gebruik.

De netwerkbeheerder begon vorig jaar al met de voorbereidingen. De daadwerkelijke aanleg start in het eerste kwartaal van 2022. De verbinding moet eind dat jaar in gebruik zijn. De oude kabel wordt in 2023 verwijderd, al is de exacte planning daarvan nog niet bekend.

Hinder

Omwonenden die te maken krijgen met de werkzaamheden en mogelijk hinder ondervinden kunnen zich donderdag laten informeren. De link naar de online bijeenkomst wordt op 18 maart op www.tennet.eu/hunze-bloemsingel/ geplaatst.

Uitleg wordt gegeven over nut en de noodzaak van de nieuwe ondergrondse kabel, de ligging, het verwijderen van de huidige kabel en het resultaat van de bodemonderzoeken.

Onder het Eemskanaal door

De ondergrondse 110 kV-kabel kruist onder meer het Eemskanaal, loopt vlak langs het UMCG en eindigt bij het meer dan zestig jaar oude hoogspanningsstation aan de Bloemsingel. Daar stonden ook een elektriciteitscentrale, gesloopt in 1965 en een gasfabriek. Die verdween nadat de Helpman-centrale in gebruik werd genomen.

Station Bloemsingel kreeg aanvankelijk stroom van de Hunzecentrale, tot die twintig jaar geleden werd afgebroken. Het hoogspanningsstation bleef daar, is aangesloten op de energiecentrale in Eemshaven en is een van de vijf van TenneT en Enexis in de gemeente Groningen. TenneT werkt aan een zesde station in Meerstad-Noord. Die plannen moeten nog worden uitgewerkt.

Nieuws

Meest gelezen

menu